szerző:
hvg.hu

A parlamenti elnök pár napja még azt mondta, ez bizony közpénz, most pedig aláírta azt a jogszabályt, ami szerint meg nem tartozik a közre, hogy mi lesz ezeknek a pénzeknek a sorsa. Áder János államfőnek öt napja van, hogy eldöntse, az AB-hez fordul-e vagy aláírja a törvényt.

Kövér László, az Országgyűlés elnöke aláírta azt a törvényt, amelyre Önök, olvasóink leginkább kiakadtak az elmúlt jó pár hét történései közül.

Ennek a törvénynek a lényege, hogy a nyilvánosság kizárásával lehet adni közpénzeket – százmilliárdokról van szó – jegybanki alapítványoknak, és a állami tulajdonú Magyar Posta pénzügyeibe sem tekinthet bele hétköznapi halandó. A közpénz elveszíti közpénz jellegét, ha alapítványba kerül – valahogy így okfejtett Kósa Lajos Fidesz-frakcióvezető. (Így azt sem fogjuk megtudni, mennyibe is kerül, hogy Matolcsyék egyik alapítványa borokat is bemutató boltot nyit egy – az akkori ígéretek szerint oktatási célra megvásárolt – ingatlanban, amelynek ára milliárdos nagyságrendű volt.)

Pedig Kövér László volt az, aki pár napja azt mondta, hogy dehogyis nem közpénz a jegybanki alapítványoknál levő pénz. És több civil szervezet is alkotmánysértőnek gondolja a törvényt, tiltakoznak ellene, az adatvédelmi hatóság elnöke is aggályosnak tartja.

Most Áder János államfő elé került a törvény. Neki öt napja van dönteni. Vagy az Alkotmánybíróság elé utalja, előzetes normakontrollt kérve, vagy a parlamentnek visszadobja (de utána, ha a parlament újra elfogadja – akár változtatás nélkül is –, alá kell írnia), vagy nyomban aláírja.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!