szerző:
hvg.hu

Ha valaki fogadással szeretné a havi jövedelmét kiegészíteni vagy csak egy kis plusz adrenalinra vágyik, számos lehetősége van, hogy az interneten megtalálható fogadási oldalak közül kiválassza a számára legszimpatikusabbat és megtegye tétjét. Nem szabad azonban megfeledkezni róla, hogy a nyereményből származó jövedelem bizonyos esetekben adókötelessé válhat.

A személyi jövedelemadóról (szja) szóló törvény szerint nem számít jövedelemnek „a jogszerűen szervezett, az Szjtv. 16. paragrafusa alapján engedélyhez nem kötött sorsolásos játékból, a sorsjátékból, a játékkaszinóból, a bukmékeri rendszerű fogadásból, a lóversenyfogadásból, a bingójátékból, a kártyateremben szervezett kártyajátékból, a távszerencsejátékból valamint – az Szjtv. 29/Q paragrafusa szerinti külföldi jackpot rendszerből származó nyeremény kivételével – az online kaszinójátékból származó nyeremény.

Jogszerű online szerencsejáték szervezéséhez az adóhatóság engedélye szükséges, amivel jelenleg a Szerencsejáték Zrt. rendelkezik, ezért adómentesen csak az általa működtetett tippmixpro.hu oldalon lehet jövedelemre szert tenni - írja az Adózóna. Mivel a külföldi sportfogadási oldalak nem fizették ki a koncessziós díjat, így tiltott szerencsejáték-szervezést valósítanak meg.

Adóköteles jövedelem megállapítása során a bevételt csökkenteni kell az szja-törvény szerinti elismert költséggel, ami sportfogadás esetében a fogadás alaptétje. Jövedelemnek számít a nyeremény és a betett tőke (alaptét) különbsége.

Magyarországon a külföldi sportfogadási oldalak üzemeltetői nem minősülnek kifizetőnek, ezért a megszerzett jövedelmet a magánszemélyeknek kell önadózás keretében bevallaniuk, és 16 százalék személyijövedelemadó-előleget, illetve 27 százalék egészségügyi hozzájárulást (eho) befizetni minden negyedévet követő hónap 12-éig.

HVG Pártoló Tagság program

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!