szerző:
hvg.hu

Korábbi ukrán értesülések szerint már felmerült, hogy mégsem vásárol harminc helikoptert a Magyar Honvédség Oroszországtól, azonban honvédségi források szerint nem arról van szó, hogy a teljes beszerzéstől elállt volna a vezetés.

Januárban számolt be az orosz Sputnik hírportál, hogy a Honvédelmi Minisztérium 30 helikopter beszerzését tervezi. Lázár János a legutóbbi kormányinfón elismerte, hogy Orbán Viktor moszkvai látogatása során téma volt a helikopterek beszerzése is Vlagyimir Putyinnal. A korábbi orosz híreket február végén részben cáfolták ukrán értesülések, ekkor felmerült az is, hogy akár teljesen elállhat a magyar fél az üzlettől.  A Magyar Időknek azonban úgy nyilatkoztak honvédelmi források, hogy a minisztérium nem tett le a harcászati helikopterek beszerzéséről.

Mi-17-es egy hadgyakorlaton.
©

A lap szerint a vásárlásra a minisztériumnak nincs fedezete, a kormány pedig még nem döntött arról, hogy 170 milliárdot átcsoportosítson ilyen célokra. A költséghatékonyság miatt ezért felmerült, hogy a honvédség csak tíz helikopter beszerzésére ír ki pályázatot. Az eredeti koncepció szerint a mentők és a rendőrség számára is vásároltak volna, ám ezt nem vállalja át a HM, azt vélhetően maguknak kell beszerezniük.

A honvédségnek jelenleg öt Mi-8-as helikoptere áll rendelkezésre, öt Mi-17-es helikopternek pedig milliárdos költségvetésű javítására írt ki pályázatot a minisztérium, így 8 évre, valamint 2000 repült órára kaphatnak majd repülési engedélyt.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!