szerző:
hvg.hu

A dohányzásellenes törvény életbe lépés után 5-10 százalékos forgalomvisszaeséssel számolnak Romániában, de ezt nem kell lebecsülni az évi 7 milliárd lej forgalmú vendéglátásban.

Románia negyede dohányzik, és az 5 millió nikotinista évente úgy 13-14 milliárd lejt költ a szenvedélyére - írja a maszol.ro  arra a közelgő változásra, hogy március közepétől tilos lesz a zárt vendéglátóipari helységekben a dohányzás. (1 lej = 70 forint)

A vendéglátósok csak remélni tudják, hogy a március 16 utáni visszaesésük megáll 10 százalék alatt, de sokan azt is kiútnak látják, hogy pont ettől az időponttól meg lehet majd nyitni a teraszokat - és legalább őszig a dohányosoknak így lesz idejük "barátkozni" az új helyzettel.

©

Romániában az éttermek, sörözők, bárok és egyéb szórakozóhelyek forgalma évi 7 milliárd lej körül mozog. Az Európai Unió 28 tagállama közül 17-ben tilos a dohányzás zárt közterületen, és a tapasztalatok szerint a tiltással 5 százalék körüli bevételkiesés realizálódott a vendéglátóiparban. Ha ez Romániára is igaznak bizonyul, a szektorból eltűnhet évi 350 millió lej bevétel.

HVG Pártoló Tagság program

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!