szerző:
hvg.hu

Csaknem fél évtizedes rendőrségi nyomozás után fordulatot vett a korábbi Hunvald-perektől elkülönülten zajló, 2010 előtti erzsébetvárosi ingatlaneladások ügye – tudta meg a Magyar Nemzet a Központi Nyomozó Főügyészségtől.

Az évekkel ezelőtt egyesített büntetőeljárásokat a VII. kerület fideszes polgármestere, Vattamány Zsolt hat éve még ellenzéki önkormányzati képviselőként kezdeményezte, több mint kéttucatnyi egykori önkormányzati ingatlan áron aluli eladása miatt.

Nagy Andrea főügyészségi szóvivő szerint a különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntettének gyanúja miatt indított nyomozást a Legfőbb Ügyészség ügyészi hatáskörbe vonta és annak lefolytatásával a Központi Nyomozó Főügyészséget bízta meg. Gyanúsított egyelőre nincs, azzal kapcsolatban bővebb tájékoztatást egyelőre nem adhatnak – tette hozzá.

A most ügyészségi hatáskörbe vont ingatlaneladási nyomozásban a gyanú szerint a 2010 előtti ügyeletekkel több mint félmilliárd forint kárt okoztak az egyelőre ismeretlen tettesek. Ezek között van az Almássy téri Szabadidőközpont, az Akácfa utca 61. alatti öregek napközi otthona, valamint a Kertész utca 23. szám alatti ház eladása – olvasható a lapban.

A további feljelentéseket megalapozó helyi képviselő-testületi döntés szerint Erzsébetváros 2010-re csaknem 3,6 milliárd forint bevételtől esett el. Vattamány Zsolt öt éve úgy összegezte, hogy huszonnégy lakóépület és két másik ingatlan áron aluli eladásával 337 lakás és 69 üzlethelyiség „veszett el”.

Az erzsébetvárosi ingatlanpanama-ügyként elhíresült, csalás, vesztegetés és más bűncselekmények miatt kezdődő eredeti Hunvald-per tavaly zárult jogerősen. Abban a fő vádlott Gál Györgyöt, volt SZDSZ-es gazdasági bizottsági elnököt 8,5 év letöltendő börtönbüntetésre, míg Hunvald György egykori MSZP-s polgármestert a bíróságok három és fél év börtönbüntetésre ítélték, valamint két évre a közügyektől is eltiltották. A szocialista politikus büntetésének jó részét előzetes letartóztatásban letöltötte.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!