szerző:
MTI

Március 11-től újabb szankció lép életbe a feketepiaci taxizás visszaszorítása érdekében – hívta fel a figyelmet a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium. Jön egy újfajta bírság, illetve a helyszínen elvehetik a feketézők rendszámát.

Egy érintett kormányrendelet február 9-én kihirdetett módosításában új elemként jelenik meg egy önálló bírságtétel. A diszpécserszolgálati tevékenység jogosulatlan, engedély nélküli végzése esetén kiszabható, 300 ezer forintos büntetés az előírás hatályba lépése, március 11-e után alkalmazható a gyakorlatban.

Február 19-én lépett hatályba egy másik, a közúti közlekedési igazgatási feladatokról, a közúti közlekedési okmányok kiadásáról és visszavonásáról szóló kormányrendelet módosítása, ami lehetővé teszi a rendszám helyszíni elvételét azoktól, akik személytaxi-szolgáltatást nyújtanak tevékenységi engedély nélkül.

A kormány folyamatosan vizsgálja az egyes intézkedések hatásait, az eredményekről, tapasztalatokról rendszeresen egyeztet a taxis szervezetekkel, érdekképviseletekkel. Ha indokolt, a fejlesztési minisztérium kész újabb szankciók bevezetésének lehetőségét is mérlegelni – ígérik.

A közleményben azt is írják: a kormány a taxis szolgáltatást legálisan végző, adót fizető taxisok mellett áll. A fejlesztési minisztérium továbbra is keresi a versenyt súlyosan torzító, jogellenes gyakorlatok elleni hathatós fellépés jogszabályi eszközeit – fogalmaznak.