szerző:
hvg.hu

A napilap információi szerint már a kormánypártiak is biztosra veszik, hogy Áder János köztársasági elnök nem fogja aláírni a törvényt, mely szerint a Magyar Nemzeti Bank alapítványaihoz kerülő közpénzek "elveszítik közvagyon jellegüket".

Áder János vélhetően az Alkotmánybírósághoz küldi normakontrollra az MNB alapítványairól szóló, múlt héten két nap alatt elfogadott törvényt – értesült a Népszabadság. A kormányoldalon úgy készülnek, hogy végül visszakerül az Országgyűlés elé a törvény, amit a második körben módosítani kell majd, mert alkotmányellenes.

Korábban több szervezet is kérte a köztársasági elnököt, hogy ne írja alá a közpénzek eltitkolására lehetőséget adó jogszabályt.

Bánki Erik kormánypárti képviselő indítványa vita nélkül ment át a házon, csak napirend előtt, illetve azon kívül volt érdemi lehetőség beszélni a javaslatról. Bánki érvelése szerint a Magyar Nemzeti Bank közel 200 milliárd forintból működő alapítványainál a közpénz "elveszíti közvagyon jellegét" – ehhez csatlakozott Kósa Lajos is.

Bár alapvetően egy formaságról lenne szó, de a törvényt eleinte jelzésértékűen Kövér László házelnök sem írta alá, erre egészen a hét végéig kellett várni. Kövér korábban egy interjúban egyértelművé tette álláspontját, hogy a frakció miatt szavazta meg maga is a törvényt, bár annak tartalmával nem ért egyet. Ha Kövér nem írta volna alá a törvényt, akkor megszegi azt az elvet, hogy mérlegelés nélkül kell továbbítania a köztársasági elnök felé az elfogadott törvényeket, ez egyben Kövér lemondásához is vezetett volna – vélte a lap egy forrása –, de erre nem került sor.

Áder Jánosnak öt nap áll rendelkezésére, hogy aláírja a törvényt. A múlt héten a Magyar Nemzet is úgy értesült, hogy az államfő nem fogja ellenjegyezni az átírt jogszabályt. A hvg.hu kérdésére akkor Áder hivatala nem cáfolta kategorikusan, hogy ez így lesz, csak arra hívták fel a figyelmünket, hogy előbb még Kövérnek is alá kell írnia.

A kormányoldalnak a napilap szerint már az is presztízsveszteség, ha visszaküldi tárgyalásra a törvényt Áder, de az is, ha normakontrollt kér az Alkotmánybíróságtól. Azonban, ha Áder csak visszaküldi a törvényt, és azt változatlan formában ismét elfogadja a kormánytöbbség, akkor kötelessége lesz aláírnia, hiába vélik még a kormányoldalon is alkotmányellenesnek. A lap forrásai szerint viszont Ádernek abban nincs kockázat, ha az Alkotmánybíróság elé kerül a törvény, így vélhetően ezt választja majd.

HVG Pártoló Tagság program

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!