szerző:
hvg.hu

Nettó 55 ezres óradíjért is fogadott fel jogász céget a jegybank.

Ferjancsics László a Vácért Lokálpatrióta Egyesület és a váci Együtt önkormányzati képviselője (aki politizált más Fidesz-MDF-es és MSZP-s színekben is) kérte ki az adatokat arról, milyen ügyvédi irodákkal kötött szerződéseket a Magyar Nemzeti Bank. Mint az Index megtudta, ezek között volt a részben Trócsányi László igazságügyi miniszter tulajdonában lévő ügyvédi iroda is, amellyel 2014-ben és 2015-ben összesen bruttó 137,5 millió forintért szerződött a jegybank (az összeg egy részét még nem fizették ki).

Trócsányi László igazságügyi miniszter
©

Az igazságügyi miniszter azonban (aki mindössze 15 százalékban tulajdonosa a cégnek) személyesen nem látott a pénzből semmit, mert 2000 óta - három év kivételével - szünetelteti az ügyvédi praxisát. Az ügyvédi iroda összesen 9 ingatlan megvásárlásánál segédkezett a Matolcsy György vezetett MNB-nek, köztük van az Eiffel Palace irodaház megvétele is. Az Index szerint óránként nettó 55 ezer forintért dolgoztak, de a lap a cikke megjelenése után úgy értesült, a 137 millió forint egy része közvetített szolgáltatásokra ment (műszaki szakértő, értékbecslő): 2014-ben 43,2 millió, 2015-ben pedig 36,6 millió forint volt az az összeg, amit az iroda a jegybanktól kapott, majd tovább is utalt a szakértőknek.

HVG Pártoló Tagság program

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!