szerző:
hvg.hu

A héten dönt a Honvéd Egészségpénztár, hogy a végelszámolást elkerülve beolvadjon-e a Prémium Egészségpénztárba. 28 ezer pénztári tag vagyona a tét.

Húszéves működésének végét jelentheti, ha nem olvad be egy másik egészségpénztárba a Honvéd Egészségpénztár (HEP) – írja a Világgazdaság. A HEP-ről is kiderült, hogy a Buda-Cash-botrányba belebukó DBR bankban tartotta a pénzét, amely azóta nem mozdítható a számláról. A HEP-nek 1,8 milliárd forintnyi vagyona ragadt be.

Az 1,8 milliárd forintos összeg kiesését még elviselhette volna a HEP, de az sokkal nagyobb problémát jelent, hogy a Magyar Honvédség december óta nem utalja dolgozói után a pénztári tagdíjat, ami ellehetetleníti a működést. A tagok 75 százaléka nem fizet tagdíjat, így a pénztár – felélve tartalékait – egyre kevesebbet fordíthat működésére. "Az utolsó döfést a Honvédelmi Minisztérium adta" – írja a HEP honlapján Németh András igazgatósági elnök. aki szerint a HM 20,5 ezer honvédségi dolgozó befizetését állította le a tárca, ezzel "halálra ítélték" az intézményt.

A problémát az adja, hogy bár a HEP minimális, működési költségre vonatkozó tagdíjat így is elvonhat a tagoktól, ám mivel alacsony kockázatú, egy alacsony kamatozású befektetései vannak a pénztárnak, így nem tudja a pozitív hozam terhére elvonni az elégséges összeget. A legfrissebb adatok is még a DRB bedőlése előttre vonatkoznak, miszerint átlagosan 105 ezer forint van a tagok számláin, összesen több mint 3 milliárd forintos tőkéje lenne a HEP-nek, ha nincs a Buda-Cash-botrány.

Megoldást az jelenthet, ha beolvadnak a Prémium Egészségpénztárba, különben kockáztatják a végelszámolási eljárást. A beolvadási szándékról egy hónapja született egy döntés, pénteken a küldöttgyűlés végleges határozatot hozhat.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!