szerző:
MTI

Hűtlen kezelés miatt ítélték el nem jogerősen kedden Szilvásy Istvánt, az Állami Egészségügyi Központ egykori vezetőjét.

2007-2008-ban Szilvásy István az ÁEK vezetőjeként egy céggel indokolatlanul szerződött, valamint egy főorvost indokolatlanul vett munkaviszonyba. Ami a feladatuk volt, az intézmény dolgozói is elvégezhették volna ugyanis. Az sem biztos, hogy egyáltalán végzett érdemi munkát a cég, illetve a főorvos. Mindezek ellenére az ÁEK körülbelül öt és fél millió forintot fizetett ki a háttérjogszabályokkal ellentétes, fiktív szerződések alapján.

A cég feladata bérfejlesztéssel és gazdaságfejlesztéssel kapcsolatos tanácsadás lett volna. A közalkalmazotti jogviszonyban az ÁEK-nál dolgozó főorvosról pedig több kórházi tanú azt mondta, hogy alig vagy éppen soha nem látta őt, holott a szerződés szerint meghatározott időt a munkahelyén kellett volna eltöltenie.

Az eljárás 2010 júniusában, a kormányváltás után néhány héttel kezdődött. Szilvásy Istvánt akkor eltávolították állásából, és az első hírek még többmilliárdos visszaélésekről szóltak.

Szilvásy Istvánt egy év, három évre felfüggesztett börtönre ítélte az első fokú bíróság. A másodrendű vádlott, aki a cég részéről aláírta a szerződést, valamint a harmadrendű vádlott, a főorvos 400-400 ezer forint pénzbüntetést kapott bűnsegédként.

A vádlottak és a védők fellebbeztek. Az ügyész ugyanakkor súlyosítást kért, álláspontja szerint az ezelőtti öt és fél milliós hűtlen kezelés miatt Szilvásy István esetében letöltendő, a másik két vádlottnál felfüggesztett szabadságvesztés lenne indokolt. A büntetőper másodfokon a Fővárosi Törvényszéken folytatódik.

A vádlottak tagadták bűnösségüket. Dokumentumokkal igyekeztek bizonyítani, hogy indokoltak voltak a szerződések, és történt teljesítés – olvasható az MTI tudósításában.

Szilvásy Istvánnak a testvére, Szilvásy György a Gyurcsány-kormány idején polgári titkosszolgálatokat irányító miniszter volt.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!