szerző:
hvg.hu

A K-Monitor, a Petabyte és a Transparency International Magyarország által közösen kifejlesztett rendszer, a redflags a korrupciógyanús tendereket több mint 40 szempont alapján vizsgálja. Ezt a szűrőt eresztették rá a mintegy 16 ezer közbeszerzési hirdetményre, és az így beérkezett adatok alapján elkészítették a 2013 óta legtöbb közpénzt költő ajánlatkérők redflags-profilját.

A K-blogon megjelent bevezető, illetve alapos bányászást is lehetővé tevő adatbázis azt az összképet mutatja, hogy a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. (NIF) felhívásai is, a Budapesti Közlekedési Központ Zrt. (BKK) és a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. (MNV) közbeszerzési gyakorlata is sok sebből vérzik.

Az összegyűjtött információkból egyértelműen látszik az például, hogy a BKK Zrt. kifejezetten szeret korlátozó alkalmassági követelményt írni a kiírásaiba, például túlzóan hosszúnak tűnő szakmai tapasztalatot előírni, és szereti úgy alakítani a dolgait, hogy az eljárásban már csak 1-2 ajánlat között kelljen döntenie.

©

A NIF Zrt. botrányos kitöltési gyakorlatát szinte minden esetben ugyanannak az 5-6 szempontnak a kombinációi adják (kiemelt hangsúlyt fektetve arra, hogy a szakmai tapasztalat mellett általában versenykorlátozó földrajzi szempont is szerepeljen az alkalmasság előírásakor), az OEP a drága keretmegállapodások bajnoka, az MNV Zrt. a beszerzendő mennyiséggel való trükközés mellett a hirdetmény nélküli eljárásokat preferálja – írja a K-Monitor.

Az elmúlt 3 évben a NIF Zrt. 765 milliárd forintot 225 hirdetményben, a Magyar Közút Nonprofit Zrt 150 milliárdot 156 hirdetményben, az MNV pedig 91 milliárdot 41 hirdetményben költött el. Az ajánlati felhívások több mint 90 százaléka legalább három okból gyanús – tették hozzá.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!