szerző:
MTI/hvg.hu

Előzetes normakontrollt kért Áder János államfő a Magyar Nemzeti Bankról, valamint a postai szolgáltatásokról szóló törvények módosításáról az Alkotmánybíróságtól (Ab).

A köztársasági elnök megállapítása szerint az MNB-törvény módosításai nincsenek összhangban a közpénzekkel való gazdálkodást és a közérdekű információkat érintő alkotmányos rendelkezésekkel, emellett a változtatás visszamenőleges hatálya szemben áll a jogbiztonság alkotmányos elvével.

A közlés szerint Áder János hasonló okokból, a visszamenőleges hatály tilalma miatt a postai szolgáltatásokról szóló törvény legutóbbi módosításának előzetes normakontrollját is kezdeményezte az Alkotmánybíróságnál.

Mint azt korábban megírtuk Kövér László, az Országgyűlés elnöke a múlt héten írta alá azt a törvényt, amelynek lényege, hogy a nyilvánosság kizárásával lehet adni közpénzeket jegybanki alapítványoknak, és a Magyar Posta pénzügyeibe sem tekinthet bele hétköznapi halandó. A közpénz elveszíti közpénz jellegét, ha alapítványba kerül – valahogy így okfejtett Kósa Lajos Fidesz-frakcióvezető. (Így azt sem fogjuk megtudni, mennyibe is kerül, hogy Matolcsyék egyik alapítványa borokat is bemutató boltot nyit egy – az akkori ígéretek szerint oktatási célra megvásárolt – ingatlanban, amelynek ára milliárdos nagyságrendű volt.)

Kövér László korábban azt mondta, hogy természetesen közpénz a jegybanki alapítványoknál levő pénz. Később akadtak kormányzati oldalon is, akik elfogadták ezt, de azt mondták, van olyan eset, amikor indokolt a közpénzek felhasználását nem a nyilvánosság előtt végezni. Több civil szervezet is alkotmánysértőnek gondolja a törvényt, tiltakoznak ellene, az adatvédelmi hatóság elnöke is aggályosnak tartja.

Végül Áder elé került a törvény. Neki öt napja volt dönteni, hogy az Alkotmánybíróság elé utalja, előzetes normakontrollt kérve, vagy visszadobja a parlamentnek (de utána, ha a parlament újra elfogadja – akár változtatás nélkül is –, alá kell írnia), vagy nyomban aláírja. Most úgy tűnik, az államfő talán mégsem úgy gondolkodik a közpénzről, mint a kormány.

Az államfő közleményében, azzal indokolta a normakontroll kérését, hogy a módosítások nincsenek összhangban a közpénzekkel való gazdálkodást és a közérdekű információkat érintő alkotmányos rendelkezésekkel.

Ráadásul a módosítás visszamenőleges hatálya szemben áll a jogbiztonság alkotmányos elvével. A visszamenőleges hatály tilalma miatt landol a postai szolgáltatásokról szóló törvény módosítása is az Alkotmánybíróságnál.