szerző:
hvg.hu

Februárban 260 milliárd forinttal nőt a lakossági állampapírok állománya, a hónap végén a lakossági papírok így már a teljes adósság 18 százalékát tettték ki - közölte az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK).

Kiugró értékesítési csúcsról számolt be az ÁKK februárban: egyetlen hónap alatt ugyanis 260 milliárd forinttal emelkedett a lakossági állampapírok állománya. Az ÁKK szerint a kamatozó kincstárjegyből vásároltak a legtöbbet, még a hó eleji 25 bázispontos kamatcsökkentés előtt, de jól fogoytt a féléves kincstárjegy és a prémium magyar államkötvény (PMÁK) is.

A lakossági forint állampapírok állománya 3967 milliárd forintra emelkedett, amely a február végére kialakult forintadósság 24 százalékát teszi ki. A prémium euró magyar államkötvénnyel (PEMÁK) együtt a teljes állomány 4535 milliárd forintot ért el, így a lakossági állampapírok részaránya 18 százalékra emelkedett a teljes adósságban.

A belföldi hitelintézetek után a lakossági állampapírok részaránya a legnagyobb a központi költségvetés adósságának befektetői között – tette hozzá az ÁKK.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!