szerző:
hvg.hu

96 millió forintnyi bírságot szabott ki a Nébih tisztességtelen forgalmazói magatartás miatt 1,5-es UHT tejek forgalmazóira. Egyes tejeket 10-30 százalékkal magasabb árréssel adtak el.

A 1,5 százalékos zsírtartalmú UHT tejek értékesítését vizsgálta a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih), az ellenőrzés során 5 esetben több mint 96 milliós bírságot szabtak ki.

A hivatal az előállítók, a forgalmazók és kereskedők korrekt piaci viszonyát vizsgálta, és elsősorban a beszállítók hátrányos megkülönböztetését akarta kiszűrni. Az ellenőrzések során a szakemberek a 41 vizsgálat több mint harmadánál állapították meg tisztességtelen forgalmazói magatartást, ezért öt esetben szabtak ki bírságot.

Az UHT tejek esetében a tisztességtelen forgalmazói magatartás elsősorban a termékek beszerzési ár alatti értékesítésével, illetve a magyar és külföldi tejek árképzésének különbségében valósulhat meg. Az ellenőrzések felét hat kereskedelmi láncnál, illetve három – kereskedelmi lánchoz franchise szerződéssel kapcsolódó – kiskereskedőnél folytatták le, míg a másik felét kereskedő kis- és középvállalkozásoknál.

Az árképzés vizsgálata során jelentős eltéréseket tapasztaltak a szakértők. Egyes tejeket akár 10-30 százalékkal magasabb árréssel is értékesítettek, ami miatt főként a magyar termékek fogyasztói ára emelkedett. Ezzel pedig jelentős negatív hatást gyakoroltak a hazai termékek eladásaira az egyébként is árérzékeny piacon.

A szabálytalanságok összesen 19 féle – 5 kereskedelmi és 14 gyártói, ún. saját márkás – tej forgalmazását érintették, amelyek közül 9 magyar és 10 külföldi gyártású volt. A szabálysértések súlyosságát mérlegelve végül öt esetben összesen 96 millió forint értékben szabott ki termékpálya felügyeleti bírságot a hivatal.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!