szerző:
hvg.hu

A brit kormány legalább 31,6 millió fonttal, vagyis nagyjából 12,7 milliárd forinttal támogatta a Star Wars decemberben bemutatott új részének elkészítését adókedvezmények formájában, ezért kerülhetett fel két brit miniszter neve is a köszönetnyilvánítások közé a film végén.

A Disney legalább 204 millió fontot költött el a Star Wars – Ébredő erő készítésére november 11-ig, amelynek 15 százalékát a brit kormány állta adókedvezmények formájában – írta a Politico a produkciós cég Nagy-Britanniában közzétett számai alapján.

Nem csoda tehát a beszámoló szerint, hogy a filmkészítők a film végén, a stáblista után kiemelt köszönetet mondtak George Osborne brit pénzügyminiszternek és Ed Vaizey kulturális miniszternek is.

©

A filmet részben a buckinghamshire-i Pinewood Studiosban forgatták és két fiatal szereplője, Daisy Ridley és John Boyega is londoni.

A brit kormány korábban csak egyszer adott ennél nagyobb adókedvezményt egy filmnek, a 31,9 millió fontot is egy Disney-film, a tavaly bemutatott Bosszúállók: Ultron kora kapta.

A brit kormány egyébként népszerűségépítésre is használta volna a szigetországban forgó Star Warst, Osborne még a londoni bemutatóra is elment, más kérdés, hogy a Guardian szerint a mozinál összegyűlt tömeg kifütyülte.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!