szerző:
MTI

Fukusima évfordulóján a miniszterelnök kiállt a nukleáris energia mellett.

Japán rá van utalva az atomenergiára, nem mondhat le róla – jelentette ki Abe Sindzó miniszterelnök egy sajtótájékoztatón csütörtökön, a fukusimai atomkatasztrófa ötéves évfordulójának előestéjén.

"Energiaforrásokban szegény országunk nem mondhat le az atomenergiáról, hiszen csak ennek segítségével biztosíthatja az ellátás folytonosságát" – vélekedett Abe a reaktorok újraindítása körüli vita ellenére.

Hangsúlyozta, hogy a kormány ezután is engedélyezi minden olyan atomreaktor működtetését, amelyeket a független atomhatóság biztonságosnak ítélt.

"Az atomreaktorok szabályos működéséért felelős hatóság biztonsági irányelvei a legszigorúbbak közé tartoznak a világon, és komoly technikai és tudományos kritériumokon alapulnak" – mutatott rá a miniszterelnök.

Jelenleg 43 működőképes atomreaktor található Japánban a fukusimai katasztrófa előtti 54-gyel szemben, de közülük csak 2 üzemel. Két másikat (a takahamai erőmű 3-as és 4-es reaktorát) részben vagy teljesen újraindították, de az igazságszolgáltatás a héten leállíttatta őket. Abe szerint erre nem biztonsági aggályok miatt került sor.

A japán közvélemény eltökélten ellenzi az atomerőművek újraindítását a médiában megjelent felmérések szerint.

Az üvegházhatású gázok kibocsátása terén Japán világviszonylatban a hatodik helyen áll, s a 2013-as szinthez képest 2030-ig 26 százalékkal szeretné csökkenteni az emissziót. Ennek elérése érdekében a nukleáris energiának a teljes áramellátás 20-22 százalékát kell biztosítania. A fukusimai baleset előtt ez az arány 25-30 százalék volt. A japán kormány hosszú távú célja, hogy a megújuló energiaforrások arányát a 2013-as 11 százalékról 22-24 százalékra növelje 2030-ig.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!