szerző:
hvg.hu

Csak nemzetbiztonsági érdekből vagy a szellemi tulajdonhoz fűződő jogra tekintettel lehet 30 évig titokban tartani a paksi atomerőmű-beruházással kapcsolatos üzleti valamint műszaki adatokat, és ez a már benyújtott adatigénylésekre is vonatkozik – ezt tartalmazza a Trócsányi László igazságügyi miniszter által benyújtott törvényjavaslat, amelyet jövő csütörtökön tárgyal az Országgyűlés.

A változás árnyalatnyi: az egy éve elfogadott jogszabály most is hivatkozik az információszabadság-törvénynek arra a két pontjára, amelyek a nemzetbiztonságot és a szellemi tulajdonjogot említik a nyilvánosságot kizáró okként. Míg azonban a mostani szöveg úgy szól, hogy a hosszan felsorolt adatfajták e pontokra „figyelemmel” nem ismerhetőek meg, az új szöveg egyértelműbben mondja ki, hogy a tilalom csak arra a körre terjed ki. 

A miniszter az indoklásban maga is úgy fogalmaz, hogy a tervezet „nem jelent a hatályos szabályozáshoz képest tartalmi változást, csupán egyértelművé teszi” a szöveget. Azt nem említi, hogy javaslata hogyan függ össze az Európai Unióból és a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóságtól a titkolózás miatt érkezett bírálatokkal.

HVG Pártoló Tagság program

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!