szerző:
hvg.hu

Már újra is nyitották a külföldi tulajdonú egységet a Nébih ellenőrei, mert az üzemeltetők azóta pótolták a hiányosságokat, és nyilván kiirtották a csótánypopulációt is.

Egy pékség XIII. kerületi üzemében tartott ellenőrzést a hét elején a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih). Az egységben csótányok szaladgáltak, valamint nyomon követési és dokumentációs problémák is bőven akadtak. Az ellenőrzés során több mint 3 mázsa alapanyagot, félkész- és készterméket kellett kivonni a forgalomból.

A külföldi tulajdonú üzemben sem az alapanyagok és termékek nyomon követését, sem a gyártást nem dokumentálták megfelelően, emellett a raktárban, a feldolgozótérben és a hűtőben csótányokat találtak a KÜI ellenőrei. Az egységben több mint 3 mázsa alapanyagot, valamint félkész- és készterméket kellett kivonni a forgalomból.

Az érintett vállalkozás adatai elérhetők a kormany.hu oldalon közzétett ún. jogsértéslistán. Az üzem működését a feltárt hiányosságok javításáig felfüggesztette a hatóság. Ennek azóta eleget tettek az üzemeltetők, így az ismételt hatósági szemle után újraindulhatott a gyártás.

Az eljárás folyamatban van, az ügyben több százezer forintos bírság várható.