szerző:
hvg.hu

Felújítják és villamosítják a Szombathely-Zalaszentiván vasútvonalat. Csütörtökön kezdődött a munka, év végére ígérik a befejezést. Ez a szakasz 48 kilométeres. Több helyen átépítik a pályát, az átjárókat, és vágányokat cserélnek. A vonal állomásain és megállóhelyein új peronokat alakítanak ki.

A vonal a GYSEV hálózatához tartozik, amelyen tavaly ősszel zárták le a Mosonszolnok–Csorna–Porpác szakasz villamosítását. A Szombathely és Zalaszentiván közötti vonal nemzetközi viszonylatban és az elővárosi közlekedésben is kiemelten fontos.

A felújítást a felsővezeték oszlopainak felállításával kezdték meg csütörtökön a szombathelyi vasútállomáson.

©

A 48 kilométeres szakaszon új villamos felsővezeték-hálózatot építenek ki. Több helyen teljesen cserélik vagy áthelyezik a vágányokat. Az összes állomáson és megállóhelyen új, 55 cm magas peronokat alakítanak ki, padokkal, esőbeállókkal, járdákkal és kerékpártárolókkal. Hét vasúti átjárót átépítenek.

A korszerűsítést a Kohéziós Alap 13,3 milliárd forintos támogatásával valósítják meg, a tervek szerint év végére.

Május 17-e és augusztus 15-e között egyáltalán nem járnak vonatok a Szombathely–Zalaszentiván vonalon, az utasokat pótlóbuszok viszik majd. Ha újraindul a forgalom, itt is járnak majd új FLIRT motorvonatok.

©

2017-től a vonal központi forgalomirányítását egy szombathelyi forgalomirányító központból végzik majd, az állomásokon pedig korszerű utastájékoztatási rendszert építenek ki.

A GYSEV korábban korszerűsítette már a Bécs–Sopron–Szombathely–Szentgotthárd–Graz korridor magyarországi szakaszát, összesen 10 új motorvonatot vásárolt, vasúti átjárókat tettek biztonságossá.

Kövesdi Szilárd, a GYSEV vezérigazgatója bízik abban, hogy a felújítása után a fejlesztést folytatják, nagyon fontos lenne Zalaszentivánnál egy úgynevezett delta vágány kiépítése, amely könnyítené a közlekedést Szlovénia felé. Villamosítani kellene a Zalaszentiván és Nagykanizsa közötti vasúti szakaszt is, ez azonban már nem a GYSEV területe.

Szombathely közlekedési helyzetében nemcsak a vasúti korszerűsítés jelent majd hatalmas előrelépést. Idén megépítik ugyanis az M86 Hegyfalu–Csorna szakaszát, ezzel a vasi megyeszékhely végre bekapcsolódik majd a gyorsforgalmi hálózatba – írják a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium közleményében.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!