szerző:
MTI

Az osztrák zöldek a paksi bővítés ellen demonstráltak a fukusimai atomerőmű-baleset ötéves évfordulóján. Perényi János nagykövet megértéséről biztosította a tiltakozókat, de azt mondta, a magyar kormánynak szuverén döntése, hogy hogyan határozza meg az energiamixet.

A paksi atomerőmű bővítése ellen tüntetett a bécsi magyar nagykövetség előtt csütörtökön délelőtt az osztrák Zöldek pártjához tartozók egy csoportja.

A tiltakozó akciót a fukusimai atomerőmű-baleset ötödik évfordulójára emlékezve tartották. A nagykövetség épülete előtt nagyjából 25-en gyűltek össze a katasztrófára emlékeztető táblákkal.

Ewa Glawischnig pártelnök a paksi beruházás ellen tiltakozó levelet nyújtott át Perényi János nagykövetnek, majd a nagykövetségen megbeszélést folytattak, amelyen a pártelnök ismertette az osztrák lakosság atomenergiával szembeni fenntartásait, aggodalmait. 

©

A nagykövet megértését hangsúlyozva elmondta: Magyarországnak földrajzi adottságai miatt nukleáris energiára is támaszkodnia kell. Az pedig a kormány szuverén döntése, hogyan határozza meg az energiamixet, és ennek a paksi beruházás is része. Az osztrák fél felvetésére reagálva elmondta: a projekt nem tartalmaz állami támogatást, nem piac- és versenytorzító, hanem rentábilis és versenyképes beruházásként valósul meg. 

Magyarország mindvégig nyitott volt a nemzetközi, így az osztrák észrevételekre, és emlékeztetett, hogy a még ősszel Bécsben tartott – mintegy nyolcórás – nemzetközi közmeghallgatáson az illetékes kormánybiztos válaszolt az osztrák lakosság kérdéseire, felvetéseire is. Ezt a gyakorlatot a kormány a továbbiakban is folytatni kívánja – mondta még a nagykövet.