szerző:
hvg.hu

Az országgyűlés gazdasági bizottságának fideszes elnökének cégeiről csak annyit lehet tudni, hogy mivel foglalkoznak, de se pénzügyi mérlegük, se holnapjuk nincs a rejtélyes betéti társaságoknak.

Kifelejtette vagyonnyilatkozatából egyik cégét Bánki Erik, az országgyűlés gazdasági bizottságának fideszes elnöke. A politikus később javította a nyilatkozatot, a 444.hu ezután azt próbálta megtudni a képviselőtől, hogy a két másik betéti társasága, ahonnan az elmúlt két évben több mint 55 milliós jövedelmre tett szert, működik-e még.

Az egyik cég üzleti szolgáltatással, a másik divattervezéssel is foglalkozik – ennél többet azonban nem tudni róluk tudni, még honlapjuk sincs. A képviselő szerint az sem probléma, hogy a két cég nem adott le éves pénzügyi mérleget, mert a törvények szerint nem kell, állította Bánki Erik.

A politikus többet nem árult el a cégekről, például hogy kikkel dolgoznak, szerződnek. Bánki az RTL Klub kérdéseire sem árult el érdemi információkat.

Bánki volt az, aki korábban beterjesztette a jegybanki törvény módosítását. Erről azt mondta, hogy a kedden elfogadott módosítása kiállja az alkotmányosság próbáját. A törvényjavaslat különleges eljárásban történt tárgyalását Bánki azzal magyarázta, hogy a pénzpiaci stabilitás érdekében ki kellett vonni a jegybankot az új közigazgatási eljárási törvény hatálya alól.

A Fidesz politikusa indoklásában azt mondta, hogy a jegybank által létrehozott alapítványokra nem az információszabadságról szóló törvény vonatkozik – ezzel kapcsolatban született korábban az alapítványok számára elmarasztaló ítélet. Jelezte ugyanakkor, hogy a most jóváhagyott törvény értelmében ezek az alapítványok közhasznúakká válnak, így évente egyszer közhasznúsági jelentést kell tenniük a gazdálkodási eredményükről. Utóbbi azonban ez nem jelenti azt, hogy a szerződéseiket is nyilvánosságra kell hozni.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!