szerző:
hvg.hu

Az Origo úgy tudja, csütörtökön az V. kerületi önkormányzat felbontotta Csipak Péter cégével a Fashion Streetre vonatkozó közterület-használati szerződést. Csipakkal 2058-ig(!) szerződött a kerület, de a kerületi kormánypártiak és LMP-sek megszavazták a szerződés felbontását.

Azonnali hatállyal felbontotta csütörtökön a fideszes vezetésű V. kerületi önkormányzat a városrészben 20 éve jelen lévő Csipak Péter milliárdos érdekeltségével 50 évre kötött közterület-használati szerződést – írja az Origo.

A lap úgy tudja, a képviselő-testület csütörtökön zárt ülésen döntött a szerződések felbontásáról a Csipak Péter ingatlanfejlesztő-vállalkozó érdekeltségébe tartozó Immobilia Zrt.-vel, amellyel még 2008-ban kötöttek 50 évre közterület-használati szerződést. A javaslat benyújtója Böröcz László Fidesz–KDNP-s alpolgármester volt, a Fidesz mellett az LMP is a szerződés felbontása mellett szavazott, az MSZP-s Steiner Pál nem nyomott gombot.

Csipak Péter
©

Csipak már 1995 óta kapcsolatban állt az önkormányzattal, cége saját forrásból újíttatta fel a Deák Ferenc utcának a Vörösmarty tértől a Deák Ferenc térig húzódó szakaszát, beleértve az útburkolatot és a házak homlokzatát is, cserébe az önkormányzat átengedte a cégnek a Deák Ferenc utca mintegy 500 négyzetméteres felületét, így hozták létre a világhírű cégek üzleteit beköltöztetve a Fashion Streetet. A közterület-használatért Csipakék fizettek az önkormányzatnak: az első néhány, kedvezményes év után évi mintegy 50 milliót.

Az Origo úgy tudja, az önkormányzat arra hivatkozva bontott szerződést, hogy a megállapodásban az Immobilia Zrt. által vállalt vásárok, vendéglátós teraszok nem a kiemelt közterülethez méltó színvonalúak a Fashion Streeten.

Az Immobilia Zrt. közölte, ők nem tudnak a szerződésbontásról, de ha ez így van, akkor akár jogi lépéseket is megtennének.

Csipak Péter 2010-ben az akkor 16 milliárdos becsült vagyonával az ország 32. leggazdagabb emberének számított, tavaly nyáron viszont első fokon felfüggesztett börtönbüntetést kapott, amiért budai házát évekkel korábban részben természetvédelmi területre építtette.