szerző:
hvg.hu

Az Origo úgy tudja, csütörtökön az V. kerületi önkormányzat felbontotta Csipak Péter cégével a Fashion Streetre vonatkozó közterület-használati szerződést. Csipakkal 2058-ig(!) szerződött a kerület, de a kerületi kormánypártiak és LMP-sek megszavazták a szerződés felbontását.

Azonnali hatállyal felbontotta csütörtökön a fideszes vezetésű V. kerületi önkormányzat a városrészben 20 éve jelen lévő Csipak Péter milliárdos érdekeltségével 50 évre kötött közterület-használati szerződést – írja az Origo.

A lap úgy tudja, a képviselő-testület csütörtökön zárt ülésen döntött a szerződések felbontásáról a Csipak Péter ingatlanfejlesztő-vállalkozó érdekeltségébe tartozó Immobilia Zrt.-vel, amellyel még 2008-ban kötöttek 50 évre közterület-használati szerződést. A javaslat benyújtója Böröcz László Fidesz–KDNP-s alpolgármester volt, a Fidesz mellett az LMP is a szerződés felbontása mellett szavazott, az MSZP-s Steiner Pál nem nyomott gombot.

Csipak Péter
©

Csipak már 1995 óta kapcsolatban állt az önkormányzattal, cége saját forrásból újíttatta fel a Deák Ferenc utcának a Vörösmarty tértől a Deák Ferenc térig húzódó szakaszát, beleértve az útburkolatot és a házak homlokzatát is, cserébe az önkormányzat átengedte a cégnek a Deák Ferenc utca mintegy 500 négyzetméteres felületét, így hozták létre a világhírű cégek üzleteit beköltöztetve a Fashion Streetet. A közterület-használatért Csipakék fizettek az önkormányzatnak: az első néhány, kedvezményes év után évi mintegy 50 milliót.

Az Origo úgy tudja, az önkormányzat arra hivatkozva bontott szerződést, hogy a megállapodásban az Immobilia Zrt. által vállalt vásárok, vendéglátós teraszok nem a kiemelt közterülethez méltó színvonalúak a Fashion Streeten.

Az Immobilia Zrt. közölte, ők nem tudnak a szerződésbontásról, de ha ez így van, akkor akár jogi lépéseket is megtennének.

Csipak Péter 2010-ben az akkor 16 milliárdos becsült vagyonával az ország 32. leggazdagabb emberének számított, tavaly nyáron viszont első fokon felfüggesztett börtönbüntetést kapott, amiért budai házát évekkel korábban részben természetvédelmi területre építtette.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!