szerző:
hvg.hu

A hivatal nem árulta el, hogy hány ellenőrzést, vagyonosodási vizsgálatot hajtottak végre tavaly, és mekkora volt a feltárt adókülönbözet. Szakértők szerint a titkolózásnak egyértelmű oka van.

Öt százalékkal, vagyis 1122 fővel csökkent február elején a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) létszáma. További leépítésről nem rendelkezünk információval – közölte a Magyar Nemzet által benyújtott közérdekűadat-igénylésre a hivatal.

A NAV azonban nem válaszolt arra, hogy hány ellenőrzést, vagyonosodási vizsgálatot hajtottak végre 2015-ben, és mekkora volt a feltárt adókülönbözet. A lap az idei januári számokról is érdeklődött, ám erről az időszakról semmiféle tájékoztatást nem adott a NAV.

A Magyar Nemzet egy neve elhallgatását kérő adószakértőt is megkérdezett, szerinte az idei adatok azért tartja vissza a givatal, mert azok olyan rosszak, hogy el kell azokat titkolni.

A lap a vagyonosodási vizsgálatokat érintő kérdésekre sem kapott választ.  A Magyar Nemzet információi szerint előző év novemberéig 1100 ilyen eljárás indult, közüéük kilencszáz esetben bizonyult indokoltnak a vizsgálat, ezek 19,5 milliárd forintos bevételt, tehát átlagosan 22 millió forintot jelentettek. Ehhez képest idén eddig egyetlen ilyen vizsgálatot sem indított a hivatal. A NAV megírta, tavaly 826 ezer ellenőrzést indítottak, ebből 1345 milliárd forint bevétel származott. Ha ez a szám helyes, akkor rekordot döntött a hivatal. Két évvel ezelőtt ugyanis a bevétel nem érte el az 500 milliárd forintot sem.

A lap szerint az elbocsátások is tovább folytatódnak, a közeljövőben még legalább egy-két, a januárihoz hasonló mértékű leépítés várható.