szerző:
hvg.hu

Januárban azzal a feladattal kezdtek munkába a legsugárzóbb reaktorban, hogy több mint 560 megsérült fűtőelemet általuk biztonságba helyezhessenek. Most nyilvánították "halottá" a gépeket - a brutális sugárzásban, aminek a közelébe ember nem mehet, a robot is teljesen tönkrementek. A pótlásukra két évet biztosan várni kell.

A 2011. márcisuában atomkatasztrófa sújtotta területté vált fukusimai nukleáris erőműben a mentési munkálatok során újabb három "fővel" emelkedett a veszteséglista. A Fukusima Daiichi atomerőmű maradványaiba leküldött robotokat - alig két hónappal az üzembe helyezésük után hivatalosan is "halottá" nyilvánították.

A bemutatón még nagy volt a bizakodás...
©

Az öt évvel ezelőtti katasztrófa helyrehozatalára sosem kerül sor, mivel az is 40 évbe kerül majd, hogy az erőmű területén a szükséges bontásokat elvégezzék. Sőt, az is lehet, hogy ez az idő is kevés lesz erre, mivel a Tepco ma sem tudja, hogy mivel (milyen technológiával és eszközzel) takarítsa el a sugárszennyező anyagokat a telepről; sőt, azt sem, hogy a leolvadt nukleáris fűtőelemeket hogyan helyezze biztonságba.

Arról, hogy az állami tulajdonú üzemeltető cég az elmúlt években hogyan hazudta le a napot az égről a mentési munkálatokkal kapcsolatosan, a tragédia napján, március 11-én megjelent visszaemlékezésünkben részletesen megírtuk. Az sg.hu viszont most további adalékkal szolgált, amikor megírta: a kimondottan a fűtőelemek, illetve maradványaik eltakarítására tervezett és épített Toshiba robotok, melyk csak az idén januárban kezdtek el dolgozni, mostanra meghaltak.

A Tepco hivatalosan is "halottnak" nyilvánította mind a három, a víz alatti hűtőrendszerbe küldött robotját, mert azok a radioaktív sugárzástól tönkrementek, elolvadtak a kábeleik. Mindhárom robot a III-as reaktorban adta fel a küzdelmes munkát - itt a legmagasabb a sugárzási szint, és itt volna a legégetőbb szükség arra, hogy a fűtőelemeket (összesen 566 darabot) eltávolítsanak és biztonságba helyezzenek. A helyszínnek emberek a közelébe se mehetnek, és a jelek szerint a terhelést a robotok se bírják.
A Toshiba máris megígérte az új robotokat, de a cég jelezte: ezek elkészítése két évbe is belekerülhet. Vagyis: addig nem lesz semmi és senki, ami/aki a munkát folytassa.

A Tepco csak a robotok tönkremenetelét jelentette be, többet nem árult el az ügyről. Naohiro Masuda, a Tepco vezetőségének elnöke is csak annyit nyilatkozott a napokban, hogy "Nagyon nehéz bejutni az atomerőműbe" és hogy "a legnagyobb problémát a sugárzás jelenti". Ehhez azonban nem kellett olyan nagy bátorság: ezzel a civilizált világ nagy része már 5 éve tökéletesen tisztbáa került.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!