szerző:
hvg.hu

Megvan az ötödik magyar Michelin-csillag, közben a magyar klímások Szlovákiába dezertálnak, aki itthon marad, az meg nem lát ki az adókból. Európa-bajnokságot nyertünk, na nem fociban, hanem luxuscipő-készítésben, Európa viszont velünk szemben nyert a cafeteriaperben. Matolcsy pénztitkosítási kísérlete egyelőre elakadt, rögtön kellett is munkabédelnie egyet a legfőbb ügyésszel, hátha. Állítólag nagyon jó a magyar nők munkaerőpiaci helyzete, legalábbis külföldről így látszik. A hvg.hu heti gazdasági összefoglalója.

Párkányban, a Duna szlovákiai oldalán tömegesen vizsgáznak a magyar klímaszerelők, miután az itthoni hatóságok több mint egy éve bedöntötték a hazai rendszert. A párkányi vizsga ráadásul olcsóbb is, szélesebb körű jogosítványt is ad. Mivel az engedély EU-kompatibilis, a vizsgán átment vállalkozó már regisztrált vele a magyar rendszerbe, csak épp Szlovákia gazdagodik. Itt olvasható a tanmese a magyar hatósági teszetoszaságról.

Ilyen történetek után…

Egy miskolci családi házban Európa-bajnok cipőket készít a cipőjavítóként indult mester, a legolcsóbb lábbeli is 120 ezer forintot kóstál. Kézzel, a létező leghagyományosabb technológiával készítenek olyan egyedi, méretre szabott cipőket, amilyenek csak a legmenőbb olasz, német és francia műhelyekből jönnek ki. A vállalkozás jó hírét a gazdag és híres kuncsaftok, például Sir Roger Moore, avagy a 007-es ügynök is viszi a világba. A minőség beválni látszik, "pillanatokon belül 250 milliós fejlesztési projektbe" kezdenek Miskolcon.

Miben vagyunk még Európa legjobbjai?

Valami nagyot kell húznia a kormánynak, ha meg akarja úszni a méretes kártérítést, amelyet a korábban kiebrudalt külföldi hátterű utalványforgalmazó cégek kérhetnek tőle. A megoldás: a cafeteriarendszer teljes megszüntetése. Ezt nem mi találtuk ki, hanem Orbán Viktor kormányfő dobta be. Ez pedig bizony azzal járhat, hogy járulék-jóváírást vezetnek be – négy éve pedig épp ez a kabinet dobta ki az ablakon az adójóváírást.

Mit szüntessen meg még a kormány?

Hét képe:

Turkálóból öltözködik a világ egyik leggazdagabb embere, Ingvar Kamprad Ikea-vezér
©

Áder János köztársasági elnök (egyelőre) nem írta alá azt a törvénymódosítást, amelynek lényege, hogy a nyilvánosság kizárásával lehet közpénzeket juttatni a jegybanki alapítványoknak, de hasonló megfontolásokból azt is visszadobta, amellyel elérnék, hogy a Magyar Posta pénzügyeibe se tekinthessen bele hétköznapi halandó. Több civil szervezet is alkotmánysértőnek gondolja a törvényt, tiltakoztak is ellene, az adatvédelmi hatóság elnöke is aggályosnak tartotta, Ádert pedig az MSZP és a Transparency International is arra kérte, hogy ne írja alá a jogszabályokat. Emlékezetes, hogy Kósa Lajos Fidesz-frakcióvezető viszont azt fejtegette, hogy a közpénz “elveszíti közpénz jellegét, ha alapítványba kerül”.

Matolcsy György jegybankelnöknek a héten nem ez volt az egyetlen fejfájós esete, Pápa Levente, az Együtt alelnöke ugyanis lekapta ebéd közben, és posztolta is Facebook-oldalán. Matolcsy a legfőbb ügyésszel, Polt Péterrel ebédelt együtt, ami Pápa szerint azért is érdekes, mert ő éppen egy nappal korábban jelentette be, hogy a legfőbb ügyésznél eljárást kezdeményez a jegybankos alapítványokat érintő törvénytelen tőkejuttatás miatt. Az ügyészség elismerte, hogy tényleg egy feljelentés miatt ebédelt együtt a két vezető, de nem a Pápa Levente, hanem az MNB által tett feljelentések miatt. Ezek után Pápa is meghívta ebédre a legfőbb ügyészt.

Mi a menü?

Nőnapon sem maradtunk érdekes fejlemények nélkül: az Economist egy meglepő felméréssel állt elő, amely szerint Magyarországon sokkal jobb a nők munkaerő-piaci helyzete, mint például Németországban vagy Svédországban. Hogy ez hogyan jött ki nekik? Itthon kicsi a bérkülönbség a két nem között, de ez főként abból fakad, hogy sok férfi és nő is minimálbért keres. Verhetetlennek bizonyultak a szülés utáni magyar juttatások is – itt pedig a szocializmus évtizedei köszönnek vissza.

Női olvasónk! Ön is érzi-e, hogy a jobb a helyzete német társainál?

A Costes Downtown lett az ötödik magyar Michelin-csillagos étterem – derült ki a csütörtökön megjelent Michelin Kalauzból. Gerendai Károly, a Costes és a Costes Downtown étterem tulajdonosa – a Sziget Fesztivál főszervezője –, azt mondta a Világevő blognak, hogy nagyon meglepte a hírt mert a Ráday utcai Costes séfváltása miatt inkább azon izgultak, hogy ott minden rendben legyen, arra nem is mertek gondolni, hogy a Costes Downtown csillagot kapjon. Korábban a Costes, az Onyx, a Tanti és a Borkonyha kapott csillagot Budapesten.

Ön szerint melyik étterem kapja a hatodik magyar Michelin-csillagot?

A hét száma március idusa előtt minden bizonnyal a 60 volt. A Jalsovszky Ügyvédi Iroda szerint ugyanis jelenleg ennyi különféle adó, járulék és díj létezik hazánkban, ami elég soknak tűnik, még akkor is, ha tudjuk, gyakran éri kritika az adórendszert az adófajták széttagoltsága miatt. Több más országban is hasonlóan sok adó létezik - az USA-ban például 97, Németországban pedig 59 -, de ezek az államok Magyaországnál sokkal nagyobbak és közigazgatási tagoltságuk is erősebb.

De hogy egy jó hírt is megosszunk az adókról: a kormány állítólag innovatív adózási megoldásokon dolgozik, hogy a hazai netes cégek ne szenvedjenek versenyhátrányt az olyan nagy cégekkel szemben, mint a Google és a Facebook. Úgy látják, ezek a multik a hálózatok építéséből nem veszik ki a részüket, és az adófizetésük is minimális Magyarországon. Azt nem tudni, hogy mikor és hogyan vezethetik be az új adómegoldást, de Varga Mihály miniszternek június 30-ig kell előállnia egy jelentéssel "a globális internetes vállalkozások adóelkerülésével szembeni fellépés lehetőségéről".

Hogyan fogja meg kormány a Google-t és Facebookot?

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!