szerző:
MTI

Az enyhe téli időjárás nem tett különösebb kárt a villányi szőlőültetvényekben, ahol a napokban teljesen befejeződött a decemberben kezdődött metszés.

Nagy Gergely, a Villányi Borvidék Hegyközségi Tanácsának titkára az MTI érdeklődésére azt mondta "az idei kifejezetten meleg téli időjárás" kedvezőtlen feltételeket teremtett a szőlőnövény számára, ugyanis a hetekig tartó nulla fok alatti hőmérséklet hiányában könnyebben telelnek át a növényt fenyegető kórokozók.

Kiemelte, ugyanakkor eddig különösebb növényegészségügyi kár nem érte az ültetvényeket emiatt, ami annak is köszönhető, hogy sok gazda tavaszi lemosó permetezéssel távolítja el a kórozókat a szőlőtőkékről.

Nagy Gergely becslése szerint a plusz védekezés költsége hektáronként néhány tízezer forint, vagy akár ennek többszöröse is lehet a növényvédőszerek minőségétől függően.

©

A hegyközségi titkár arról is beszámolt, hogy várhatóan március közepéig szinte teljesen befejeződnek a decemberben kezdődött szőlőmetszési munkálatok. Tájékoztatása szerint február végére a gazdák kilencven százaléka végzett e teendővel.

A kettőezer-ötszáz hektár összterületű villányi borvidék több mint 1000 termelőjére a következő időszakban váró feladatok között említette Nagy Gergely a szőlőnövény támrendszerének karbantartását és a talajmunkákat.

A hegyközségi titkár úgy látja, a jelenlegi időjárás mellett akár már március végén, április elején megindulhat a szőlőnövény vegetációja, amelynek feltétele, hogy a talajhőmérséklet tartósan elérje, vagy meghaladja a tíz fokot.

Ekkor a növényi nedvek keringésének megindulása miatt a szőlő fokozottan érzékeny a fagykárra, amelynek bekövetkezte főként a hidegebb klímájú ültetvényeken terméskiesést is okozhat - hívta fel a figyelmet Nagy Gergely.

HVG Pártoló Tagság program

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!