szerző:
Nol

Egy bíró az Alkotmánybírósághoz fordult és azt szeretné elérni, hogy kimondják a rögzített elszámolás szabályairól rendelkező törvény egyes részeinek alaptörvény-ellenességét, ezzel pedig alkalmazásának kizárását. Tömegesen indulhatnak újra a perek?

Egy banki ügyfél jogi képviselője, Bács Márton ügyvéd kérelmének helyt adva a Fővárosi Törvényszék egyik bírája felfüggesztette a pénzintézet és Bács ügyfele közötti szerződés érvénytelenségének kimondása miatt folyó pert, és az Alkotmánybírósághoz (AB) fordult – írja a nol.hu.

A Fővárosi Törvényszék tájékoztatása szerint a bíróság megítélése szerint a Kúria pénzügyi intézmények fogyasztói kölcsönszerződéseire vonatkozó jogegységi határozatával kapcsolatos törvény egyik paragrafusa sérti a jogállamiság alkotmányos elvét. Alkotmányosan nem feloldható ellentét áll fenn ugyanis a devizahiteles törvény rendelkezése és a polgári perrendtartás egyes passzusai között, és álláspontjuk szerint nem felel meg a jogállamiság tartalmi elemének tekinthető normavilágosság elvének sem.

A 2015 októbere óta hatályos jogszabály Bács Márton szerint több sebből vérzik. Mindenekelőtt sérti a visszaható hatályú jogalkotás tilalmát. Több AB-határozat is kimondja: a jogbiztonságot a magánszemélyek körülményeit hátrányosan érintő visszaható jogalkotás sérti. Márpedig a kifogásolt rendelkezés szerint azokra a szerződésekre is az abban leírt elszámolási szabályokat kell alkalmazni, amelyek eseté­ben a bíróság kimondta az érvénytelenséget.

Csakhogy jelenleg akkor semmis egy banki devizahiteles szerződés, ha az jogszabálysértő. Amennyiben pedig a bíróság kimondja a szerződés semmisségét, az eredeti állapotot kell helyreállítani. Más esetekben. A hivatkozott törvénymódosítással ugyanis a parlament olyan helyzetet teremtett, amikor mindegy, hogy a bank törvénysértően­ járt-e el a szerződéskötéskor vagy „csak" tisztességtelenül, esetleg csupán a jogszabályi környezet megváltozása miatt kell szerződést módosítani: az elszámolás alapja és módja ugyanaz. Bács Márton ügyvéd szerint a jogalkotó egyértelműen megjutalmazta a jogszabálysértő bankokat.

A Fővárosi Törvényszék 2014-ben több ezer folyamatban lévő devizahiteles pert függesztett fel a banki elszámolások lezárásáig. Ezek közül volt, ami már tavaly újraindult, de a perek tömegesen várhatóan­ idén folytatódnak majd

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!