szerző:
atlatszo.hu

A főigazgatót azzal vádolják, hogy 2012-ben, a “Dalligate” néven ismert dohánylobbi-botrány idején törvénytelenül vett fel egy telefonbeszélgetést.

Március 2.-án a belga ügyészek kérésére a biztosok testülete (College of Commissioners) felfüggesztette Giovanni Kessler, az Európai Csalás Elleni Hivatal (ismertebb nevén: OLAF) főigazgatójának a mentelmi jogát.

Az ügyészek az elmúlt évben háromszor is kérték Kessler mentelmi jogának felfüggesztését, ez azonban – az OLAF mint nyomozóhatóság státuszából, illetve Kessler funkciójából fakadóan – egyáltalán nem egyszerű.

Az OLAF vezetőjeként ugyanis Kessler különleges státuszt élvez: ő a Bizottság egyedüli főigazgatója, akit nem lehet elmozdítani, áthelyezni vagy kirúgni. Mi több, az OLAF főigazgatója perelhet is, ha úgy érzi, a Bizottság valamely intézkedésével megkérdőjelezi a függetlenségét.

A Bizottság döntését hosszas kötélhúzás előzte meg, mely során a színfalak mögött állítólag megpróbálták rávenni Kesslert, hogy maga mondjon le. A POLITICO szerint, 2014-es kérést a Bizottság azzal dobta vissza, hogy az rosszul van megszövegezve. A másodikat Kessler immunitásának felfüggesztését kérték, ezt a Bizottság jogi osztálya utasította el mondván, félő, hogy egy ilyen precedens után a nemzeti hatóságok sorozatban indítanak eljárásokat, ha egy bizottsági döntés miatt úgy érzik, hátrányba kerültek.

2015 július 15.-én, a belga ügyészek egy harmadik, részletesebb kérést nyújtottak be. Ezúttal a belga hatóságok egy telefonbeszélgetés állítólagos lehallgatására voltak kíváncsiak. Ennek a lényege az, hogy 2012 júliusában Kessler segített titokban felvenni egy telefonbeszélgetést egy dohányipari lobbista és egy máltai vendéglőtulajdonos, Silvio Zammit között.

A lobbista az OLAF székházában tartózkodott, amikor személyes telefonszámán felhívta a vendéglőtulajdonost, akit azzal vádolnak, hogy több millió eurót kért cserébe azért, hogy rávegye a szintén máltai John Dalli-t egészség- és fogyasztóügyi biztost, törölje el a „snus” néven ismert dohánytermékek forgalmazásának tilalmát. A telefonbeszélgetések lehallgatását nem csak a belga törvények tiltják, hanem az EU Alapjogi Chartájának a 7. cikkelyébe is ütközik.

 2014 októberében Kessler erről úgy nyilatkozott, hogy a vádak alaptalanok. Az OLAF ugyan valóban felvette a telefonbeszélgetést úgy, hogy arról az egyik fél nem tudott, de ez nem minősül telefonlehallgatásnak, mivel ez az ők értelmezésük szerint ún. „poloska” elhelyezését jelenti.

Kessler leghangosabb kritikusa Brüsszelben egyébként Ingeborg Grãssle, az EP Költségvetés-ellenőrzési bizottságának német elnöke. A POLITICO szerint Grãssle 2012 óta valóságos hajtóvadászatot indított Kessler ellen, többször is felszólítva a főigazgatót lemondásra. Sőt az is előfordulhat hogy a belga hatóságok kérése mögött is Grãssle áll. Erre utal, hogy a belga rendőrség nemrég kihallgatta az EP-képviselőt az ügyben. A POLITICO újságírója látott egy olyan számlát is, mely Grãssle egy volt munkatársa, Cristina Fancello nevére lett kiállítva, és mely arra utal, hogy Grãssle irodája bizonyítékokat gyűjtött Kessler ellen.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!