szerző:
hvg.hu

Ismét a legolcsóbb helyek közé sorolta a magyar fővárost az Economist Intelligence Unit (EIU), amely 133 városban vizsgálta meg, hogyan változtak a megélhetési költségek.

Három helyet hátrébb csúszva a 107. lett idén Budapest az EIU legdrágább városokat bemutató rangsorában, amelyben hagyományosan a New Yorkban tapasztalható megélhetési költségekhez hasonlítják a többi város költségeit. A magyar főváros Sao Paulóval, Bogotával és Rijáddal holtversenyben végzett ezen a helyen.

A felmérés készítői szerint az erős dollár miatt a 16 vizsgálat amerikai város átlagosan 18 helyet lépett előre a legdrágább városok között, New York is így kerülhetett be az első tízbe, az elmúlt 14 évben most először. A toplistát egyébként továbbra is Szingapúr vezeti, amely három évvel ezelőtt taszította le a trónról Tokiót. Az élet az EIU felmérése szerint az indiai Mumbaiban és Bangalore-ban, illetve a zambiai Lusakában a legolcsóbb.

©

Februárban a Time is közzétett egy listát az 50 legolcsóbb országról szintén a New York-i költségekhez viszonyítva, itt Magyarország a 38. lett, tehát szintén az aránylag olcsó államok között végzett.

A magyar vásárlóerő a lista szerint 46,4 százalékkal alacsonyabb a New York-inál, a élelmiszerek és egyéb napi cikkek 65,8 százalékkal, a más helyi áruk és szolgáltatások pedig 57,8 százalékkal olcsóbbak az ottaninál.

A legnagyobb előnyt viszont a lakbérek területén nyújtja a magyar főváros, amelyek a Time szerint 89,4 százalékkal alacsonyabbak a New York-iaknál. Nálunk egy átlagos egy hálószobás lakást már havi 363 dollárért ki lehet venni - tették hozzá.

HVG Pártoló Tagság program

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!