szerző:
MTI

Az MNB adatai szerint 2015-ben is tovább bővült a bankkártyás vásárlások forgalma és száma: összesen 112 millió esetben használtuk ezt a fizetési módot. Főleg az érintéses fizetés forgalma ugrott nagyot, 30 százalékkal használtuk többször a pay passt, mint 2014-ben és már a forgalomban lévő kártyák fele tudja ezt a funkciót.

Magyar Nemzeti Bank (MNB) tájékoztatása szerint jelenleg közel 9 millió kártya van forgalomban, amelyek több mint fele alkalmas az érintéses fizetésre. A bankkártyákkal lebonyolított vásárlási tranzakciók száma meghaladta a 112 milliót 2015 negyedik negyedévében, ez 21 százalékos növekedés az előző év azonos időszakához képest.

A tranzakciók értéke csaknem 27 százalékkal növekedve, 841 milliárd forintot ért el.

Az érintéses funkcióval rendelkező kártyák száma egy év alatt 30 százalékkal emelkedett, és már mintegy 4,8 millió darab érintéses kártya van forgalomban.

A kereskedőknél lebonyolított fizetési kártyás vásárlási forgalom több mint 38 százaléka történt érintéses fizetéssel a tavalyi negyedik negyedévben, ami az összérték közel 24 százalékát tette ki. Az érintéses kártyás vásárlások száma 2,4-szeresére (41,4 millióra), értéke 2,8 szorosára (közel 180 milliárd forintra) nőtt 2014 negyedik negyedévéhez képest.

A kártyás készpénzfelvételek száma stagnált tavaly, a tranzakciók átlagértéke mintegy 3 ezer forinttal, 66 ezer forintra nőtt.