szerző:
VG/hvg.hu

Tavaly több mint 6 milliárd forint bevétele származott az államnak a reklámadókból. Ez majdnem a duplája az egy évvel korábbinak, és az idén 10,9 milliárdot írtak a költségvetésbe.

Teljesült a kormány reklámadóval kapcsolatos terve, tavaly mintegy hatmilliárd forintot szedtek be az adóformából – írta a Nemzeti Adó- és Vámhivataltól kapott adatokra hivatkozva a Világgazdaság. A lap szerdai számában megjelent cikk szerint 2014-ben még 3,27 milliárd forint bevétel keletkezett ebből az adóból, az éves bevételek közti jelentős eltérés abból adódhat, hogy a jogszabály 2014 júliusában lépett életbe, így a 2015-ös volt az első teljes év.

A reklámadó a születése óta eltelt másfél évben rengeteget változott. Részben uniós nyomásra szűnt meg például "az RTL Klubra szabott" egysávos jellege, amely szerint ötszázmillió forintos reklámbevételig nulla volt az adókulcs, az e fölötti rész után pedig – tehát sávosan – negyven százalékkal sújtották az adóalanyt. Tavaly azonban eltörölték a sávokat, és százmillió forint fölötti reklámbevétel után egységesen 5,3 százalék lett az adó.

©

A 2014-ben bevezetett reklámadóról szóló törvény nem csupán a reklámot közzétevőnél keletkeztet a megrendelt reklám után reklámadó-fizetési kötelezettséget, hanem a reklámot megrendelő vállalkozást is terhelheti az adófizetési kötelezettség. A kormány idén 10,9 milliárd forint bevételt tervez a reklámadóból, a növekedés hátterében a Világgazdaság szerint a reklámpiac élénkülése, valamint az adózási hajlandóság növekedése állhat.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!