szerző:
hvg.hu

Budapest számít az idén a nyolcadik legvonzóbb városnak Európában az ingatlanbefektetők körében – idézte a CBRE ingatlantanácsadó cég legfrisebb felmérését a Világgazdaság.

Európa 2016-ban jelentős mértékű tőkére számíthat az ingatlanpiacon – derült ki a VG szerint a CBRE ingatlantanácsadó legfrissebb kutatásából. Az ingatlanpiaci befektetések iránti érdeklődés növekedése mellett fontos változás az is, hogy a befektetők kockázati étvágya csökkent, három év után az első osztályú ingatlanok újra fontosak számukra.

A befektetők megosztottak voltak az elsőszámú célországokkal kapcsolatban, Németország (17 százalék) végzett az első helyen, majd az Egyesült Királyság (15,1 százalék), Spanyolország (10,2 százalék), Hollandia (9,9 százalék), Franciaország (9,2 százalék) és Lengyelország (9,2 százalék) következett.

A CBRE idei felmérésében a legjelentősebb fejlemény a közép- és kelet-európai régió felértékelődése volt. A tavalyi 6 százalék után a válaszadók 23 százaléka nevezte meg befektetési célpontjának a térséget, amit részben a befektetők hozamvadászata magyaráz, 2015 második félévében ugyanis az első osztályú ingatlanok hozama Nyugat-Európában jelentőset esett.

A városokat vizsgálva London megőrizte vezető szerepét, a befektetők 15,1 százaléka nevezte meg leginkább preferált városának, de a brit főváros előnye egyre kisebb. Madrid (12,2 százalék) a második, majd Párizs (11,6 százalék), Berlin (10,8 százalék), Amszterdam (7,3 százalék), Varsó (7 százalék) és Milánó (4,7 százaléka) következik.

Idén Budapest (2,9 százalék) a nyolcadik helyen végzett, megelőzve Prágát (2,7 százalék) és Münchent (2,4 százalék).