szerző:
hvg.hu

Ingyenes online tanfolyamot indított Magyarországon a Google, amely a platformon keresztül 23 kurzust kínál vállalkozóknak, diákoknak, és mindenkinek, aki tudatosabban és hatékonyabban szeretné használni az internetet üzleti célokra.

Új online képzési platformot hozott létre a Google a hazai digitális készségek elsajátításának előmozdítására, amely ingyenes oktatóanyagokat biztosít több témakörökben az online jelenlét kialakításától kezdve a közösségimédia-kampányok futtatásán át a mobiltelefonok által kínált lehetőségek kihasználásáig - közölte a cég.

A Digital Workshop elnevezésű programban a felhasználók kiválaszthatják az elsajátítani kívánt témaköröket, vagy a Google és az IAB Europe tanúsítványának megszerzéséhez akár a teljes online tanfolyamot is elvégezhetik.  

A program elindításáról szóló közleményében a Google azt írta, hogy a digitális készségek hiánya az EU és különösen a közép-európai országok legégetőbb problémái közé tartozik. Az Európai Bizottság jelentése szerint az unió lakosságának 47 százaléka nem rendelkezik a szükséges digitális ismeretekkel, pedig a közeljövőben a munkakörök 90 százaléka igényel majd valamilyen szinten ilyen készségeket. Emiatt 2020-ig 900 ezer állás marad majd betöltetlen.

Ez Magyarországon a digitális gazdaság és társadalom fejlettségét mérő Digital Economy and Society Index alapján különösen nagy problémát jelent. A társadalom digitális készségei, a vállalkozások digitalizáltsága, az internethozzáférés és a digitális közszolgáltatások tekintetében az EU-n belül Magyarország a 20. helyen áll. Az ország és a 28 uniós tagállam átlaga közötti szakadék a vállalatok digitáliseszköz-használatát mérő mutató szempontjából a legnagyobb, ebben Magyarország csak a 26. helyet tudta megszerezni.

Noha a magyar kis- és középvállalkozások részéről jelentős kereslet mutatkozik az infokommunikációs szakemberek iránt, az ilyen szakembereik vagy más dolgozóik számára infokommunikációs képzéseket nyújtó vállalkozások aránya jóval az EU15 átlaga alatt van - tették hozzá. E kereslet kielégítése a jövőben is nehézségekbe ütközhet, mivel Magyarország a tudományos, technológiai, mérnöktudományi vagy matematikai (STEM) végzettségű szakemberek terén is nagy lemaradással küzd, az EU28-ban szintén a 26. helyen áll. 

Tavaly a Google azt vállalta, hogy partnereivel közösen 2016 végéig egymillió európai számára biztosít a digitális készségeket fejlesztő, ingyenes képzéseket - idézte fel a közlemény. Arra is ígéretet tettek, hogy további 25 millió eurót invesztálnak a programjaik bővítésébe, és ezeket újabb európai. különösen közép-kelet-európai országokra is tovább viszik, hogy még több kisvállalkozás tehessen szert a szükséges digitális készségekre.

 

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!