szerző:
hvg.hu

A volt pénzügyminiszter maga beszélt betegségéről.

Egy ATV-nek eljuttatott felvételen Békesi László közgazdász, a Németh- és a Horn-komány egykori pénzügyminisztere beszélt karrierjéről, magánéletéről és ennek során arról, hogy másfél éve végbélrákot diagnosztizáltak nála. A Kerék-Bárczy Szabolccsal folytatott beszélgetésből kiderül, hogy állapota jelenleg jó, a kemoterápiás kezelései szünetelnek, orvosai szerint pedig még sokáig élhet.

Békesi azt elmondása szerint betegsége miatt átértékelte életét, megváltozott a dolgok fontossági sorrendje. Azok a dolgok, amelyeket régebben „teljesítménykényszer” miatt hátrébb sorolt – így a család és a barátok – az első helyre kerültek. A hitébe is bepillantást engedett: arról is szólt, hogy betegsége elfogadásában a hit volt segítségére, így soha nem érezte magát egyedül.

Az egykori pénzügyér fölidézte pályafutásának fontosabb állomásait, és élete egyik legnagyobb tévedésének nevezte, hogy túl fontosnak tartotta magát. Egyértelmű kudarcnak nevezte, hogy belépett a Horn-kormányba, mivel ott nem volt meg munkájához a kellő támogatottság.

Békesi László 1942-ben született Győrben. Felsőfokú tanulmányait a Pénzügyi és Számviteli Főiskola pénzügyi szakán, a Marx Károly Közgazdaság-tudományi Egyetem kiegészítő pénzügyi szakán és a Zrínyi Miklós Katonai Akadémia levelező tagozatán végezte.

1965-ben a ceglédi járási tanács költségvetési csoportjának főelőadója, majd hamarosan a vezetője lett. 1967-ben a Pest Megyei Tanácsnál kapott főkönyvelői állást. 1972-ben pedig a Pest Megyei Tanács általános elnökhelyettesévé nevezzék ki. 1975-ben Budapest Főváros Tanácsának közgazdasági elnökhelyettese lett, a tervgazdálkodási bizottság elnöke. Az MSZMP-nek 1968-tól volt tagja.

’75-től a Marx Károly Közgazdaságtudományi Egyetem címzetes egyetemi docense, majd 1981-ben címzetes egyetemi tanára. tagja volt a Magyar Olimpiai Bizottságnak, és egyike volt annak a négy tagnak, akik ne m szavazták meg a Los-Angeles-i bojkottot. 1985-ben elvesztette párttisztségeit és pártfegyelmit is kapott, mert részt vett egy, a bojkottált olimpiáról szóló könyv szerkesztésében, amit végül bezúztak. Hetényi István pénzügyminiszter sietett a segítségére, aki Békesit a helyettesévé választotta. A1989. májusában Németh Miklós kormányának pénzügyminisztere lett, mely tisztséget az első szabadon választott kormány fölállásáig töltött be. A rendszerváltó parlamentben az MSZP országgyűlési képviselőjeként tevékenykedett. Az MSZP győzelme után nyolc hónapig újból pénzügyminiszter lett. 1998-at követően visszavonult az aktív politizálástól, az MSZP-ből is kilépett. Később több alkalommal is élesen bírálta a szocialista kormányok költekező politikáját.

HVG Pártoló Tagság program

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!