szerző:
hvg.hu

Hollandiában, ahol a kormányt tavaly bírósági úton kényszerítették a civilek arra, hogy nagyobb mértékű megújulóenergia-termelést támogasson és katalizáljon a Brüsszel felé felvállaltnál, megépült a szélturbinák éjszakai táncát láthatóvá tevő alkotás. A szélfény egészen megdöbbentő hatást vált ki a nézőkből, pedig az elve is, a megalkotása is roppant egyszerű.

A Studio Roosegaarde megépítette a szélfényt − a szélenergiából villamos áramot termelő szélfarmok éjszakai mozgásának láthatóvá tételét. Csak egy komplett nyomkövető lézerrendszert kell a szélfarmokra telepíteni, ami így néz ki:

A felvétel egy holland falu, Kinderdijk határában készült, ahol a klasszikus szélmalmok a 18. század óta a tájkép részeit alkották. A "táncot" az egyik rotorvégre installált jelzőpont és a szomszédos szélturbina rotorházára telepített követő lézer összekapcsolásával hozták létre. Az alkotók szerint ez "a hiányzó láncszem a holland táj szépségének újraalkotásához".

A speciális szoftverrel működő technológia arra is képes, hogy a lapátvégeket akkor is pontosan kövesse, ha azok 280 km/h-ás sebességgel robognak körbe-körbe.

L. Simon Lászól rémálma: a láthatóvá tett éjszakai zöldáramtermelés
©

A szélfény megépítését és beüzemelését egyébként a KPN, a holland vezetékes és mobil távközlési vállalat finanszírozta, amely az idén klímasemleges céggé vált, mivel kizárólag zöldenergiát használ fel a működése során.

A Roosegaarde pilot projektje olyan jól sikerült, hogy a stúdió máris bejelentette: folytatja kreatív törekvéseit, és a rendszer továbbfejleszésébe kezd. Ami pedig a szélfény további sorsát illeti: március 18-án és 19-én, este 8 és 11 óra között a zeelandi St. Annalandban működő Eneco szélerőművek perdülnek táncra.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!