szerző:
MTI

35 milliárdos uniós pályázat indul szeptemberben a fogyatékossággal élők otthonainak átalakítására.

Szeptemberben jelenik meg az az uniós pályázat, amely több ezer, nagy létszámú ápoló-gondozó intézményben élő fogyatékos embernek teszi lehetővé, hogy önállóságot biztosító, szükségleteinek jobban megfelelő otthonba költözzön olvasható a Magyar Hírlap csütörtöki számában.

A szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkárság a lapot úgy tájékoztatta, a tervek szerint az intézményi férőhelykiváltást 35 milliárd forintos keretösszeggel elősegítő uniós pályázaton azok az állami, civil és egyházi fenntartók indulhatnak önrész nélkül , amelyek fogyatékos személyek számára tartanak fenn nagy létszámú bentlakásos ápoló-gondozó intézményeket.

A lap felidézi, csaknem öt éve, 2011 júniusában fogadta el a kormány azt a határozatot, amely a fogyatékos embereknek ápolást-gondozást nyújtó szociális intézményi férőhelyek kiváltásának stratégiájáról szól, és a végrehajtást érintő feladatokat sorolja fel.

A folyamat lényege, hogy a mamutintézményekben élőket olyan kisebb, szükségleteiknek jobban megfelelő otthonokba költöztessék, ahol a szakmai segítség mellett hozzájutnak a szociális és egyéb szolgáltatásokhoz, lehetőségük van kapcsolatokat teremteni, munkát vállalni, egyszóval a társadalomba beilleszkedni és méltóbb életet élni.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!