szerző:
MTI

Januárban 5,8 százalékkal nőttek a bruttó átlagkeresetek az egy évvel korábbihoz képest, a nettó keresetek emelkedése 7,4 százalékos volt – jelentette a KSH, amely szerint a nettó bérek a személyi jövedelemadó csökkentése miatt nőttek gyorsabban.

A közfoglalkoztatottak nélkül számolva 6,3 százalékos volt a bruttó, és 8,0 százalékos a nettó keresetek emelkedése – közölte pénteken a KSH. A fogyasztói árak 0,9 százalékkal emelkedtek, így a közfoglalkoztatottak nélkül számolt reálkereset januárban 7,0 százalékot valamivel meghaladó ütemben emelkedett.

A növekedésre a minimálbér és a garantált bérminimum 5,7 százalékos emelése, valamint továbbra is a fegyveres testületek illetményemelése és a szociális területen dolgozók részére kifizetett kiegészítő pótlék volt hatással. A nettó keresetek emelkedése a személyi jövedelemadó 1 százalékpontos csökkenése következtében meghaladja a bruttó bérnövekedés átlagát – közölte a KSH.

A vállalkozásoknál 5,2 százalékos volt a bruttó és 6,8 százalékos a nettó bérek emelkedése, míg a költségvetési szférában – a közfoglalkoztatottak nélkül számolva – 9,8, illetve 11,5 százalékos emelkedést regisztrált a KSH.