szerző:
hvg.hu

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) részlegesen felfüggesztette a Globeserv Befektetési Alapkezelő Zrt. engedélyét és 30 millió forintra is megbírságolta a céget, mert az alapkezelőnél nincsenek meg a működéshez szükséges személyi feltételek, nem működnek egyes belső eljárások és a társaság nem felel meg szavatoló tőkére vonatkozó szabályoknak sem.

Az MNB felfüggesztette a Globeserv kollektív portfóliókezelésre vonatkozó tevékenységi engedélyét, mert a társaság nem felel meg az ehhez szükséges személyi feltételeknek – írta közleményében a jegybank.

A cég a feltételek helyreállításáig, de legfeljebb hat hónapig kollektív portfóliókezelést nem folytathat, de egyéb tevékenységüket a jegybanki korlátozás nem érinti. Mivel viszont a Globeserv által kezelt befektetési alapok működésének nem biztosítottak a törvényben előírt feltételei, az MNB az engedély felfüggesztésének idejére az alapok forgalmazását is felfüggesztette.

Az MNB korábban helyszíni vizsgálatsorozatot indított a hazai tőkepiac számos szereplőjével szemben, hogy kiszűrje és szankcionálja azokat a cégeket, amelyek nem az elvárható szakmai gondossággal és nem a jogszabályi előírásoknak megfelelően kezelik az ügyfélpénzeket – idézte fel a közlemény.

A Globeservhez az eljárás alatt észlelt szabálytalanságok miatt az MNB ideiglenes intézkedésként november 4-én felügyeleti biztost rendelt ki.

Most azt is megállapították, hogy a Globeserv esetében nem működnek megfelelően a befektetési döntésékhez kapcsolódó kockázatkezelési mechanizmusok, belső eljárások, és hiányoznak azok a folyamatba épített kontrollpontok, amelyek alkalmasak lennének a magas kockázatú ügyletkötések kiszűrésére. Megállapították azt is, hogy a társaság nem felel meg nettó eszközérték meghatározására és a szavatoló tőke mértékére vonatkozó jogszabályi előírásoknak sem.

Az MNB felszólította a társaságot, hogy befektetési tevékenysége során minden esetben a jogszabályi előírásokat betartva, kellő szakmai gondossággal járjon el, legyen figyelemmel az előírt befektetési limitekre, és jogszabály szerinti adatszolgáltatási kötelezettségére is. Előírták, hogy a Globserv biztosítsa a jogszabályoknak megfelelő mértékű szavatoló tőkét, illetve a tevékenységvégzéshez szükséges személyi feltételeket is. Ezek megvalósítása érdekében a cégnek helyreállítási tervet is készítenie kell.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!