szerző:
MTI

A román állategészségügyi hatóság elrendelte 20 tonna Arges megyei Bradet tejtermék visszavonását a román juhsajtra kiadott európai riasztás miatt. A cég spanyol és olasz piacon lévő másfél tonnányi tejtermékét ugyancsak visszahívták az üzletekből. Az olasz hatóságok szerint egy Firenzében dolgozó román vendégmunkás kislánya romániai juhsajttól kapott E.coli baktériumfertőzést, ezért volt szükség a visszavonásra.

Romániában már másfél hónapja eredménytelenül próbálják beazonosítani a hatóságok annak a baktériumfertőzésnek a forrását, amely miatt tucatnyi gyerek kórházba került, három pedig meg is halt. A kór csecsemőket támadott meg, akinek véres hasmenésük volt, illetve veseelégtelenség alakult ki náluk.

A firenzei kórházba E.coli fertőzéssel beutalt 14 hónapos kislánynál szintén úgynevezett hemolitikus urémiás szindróma alakult ki, akárcsak a Romániában kórházba utalt gyerekeknél. Az olasz hatóságok szerint a gyerek Bradet juhsajtot fogyasztott, amelyben szintén kimutatták az E.colit.

Az Európai Bizottság által kiadott riasztás szerint fennáll a veszélye, hogy E.coli baktériummal fertőzött az olasz, német, francia és hazai piacon forgalmazott román juhsajt is. 

A héten a Bradet hét alkalmazottjánál kimutatták az E.coli baktériumot. A cég igazgatója szerint ezek a dolgozók csak a becsomagolt termékekkel érintkeztek, és a román munkajogban nincs olyan passzus, amelynek értelmében a baktériumhordozókat betegeknek lehet nyilvánítani, vagy el lehet bocsátani.

Bár a román egészségügyi hatóságok a Bradet több termékében is kimutatták az E.colit, ezt egyelőre nem tudták egyértelmű összefüggésbe hozni a járványszerű megbetegedésekkel.

A Digi 24 hírtelevízió szerint Románia főleg oda exportál juhsajtot, ahol sok román vendégmunkás dolgozik, így Olaszországba, Spanyolországba, Nagy Britanniába és Németországba.

HVG Pártoló Tagság program

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!