szerző:
hvg.hu

A Winnetou megjelölés mennyire leíró jellegű – ezen megy ölre két német kiadó.

A Karl May Kiadó 2003 óta jogosultja a Winnetou közösségi szóvédjegynek egyebek mellett filmek, nyomdaipari termékek, ékszerek, parfümök, kozmetikai termékek, bőrből készült termékek, háztartási cikkek, ruházati cikkek, játékok, élelmiszerek, rendezvények és üdülőtáborok, valamint személyszállítás, szállásadás és étkeztetés vonatkozásában. Vagyis a gyakorlatban 2003 óta ez a cég birtokolja a márkát a legtöbb termék esetében.

A német Constantin Film Produktion GmbH azonban az Európai Unió Védjegyhivatalánál 2013-ban elérte, hogy a legtöbb kategóriában töröljék a védjegyet, kivéve a „nyomdabetűk” és „klisék” vonatkozásában. A Karl May az Európai Törvényszéken (az Európai Bíróság elsőfokú, alacsonyabb rangú intézményénél) megtámadta a döntést, és ma nyert is, vagyis visszaszerezte a Winnetou termékek feletti gazdasági kontrollt.

A törvényszék indoklásából kiderül, hogy a védjegyhivatal úgy ítélte meg, hogy Winnetou:

  • egy kitalált, nemes lelkű és jóságos indián törzsfőnök,
  • Karl May német szerző regénysorozatának főhőse,
  • filmek, színházi előadások és rádióhangjátékok főszereplője,
  • és e megjelölés egyrészt leíró jellegű,
  • másrészt nem rendelkezik megkülönböztető képességgel.

Ezért nem képezheti védjegyoltalom, és ennek megfelelően monopólium tárgyát.

A törvényszék szerint azonban a Védjegyhivatal megsértette a közösségi védjegyek rendszerét szabályozó önállóság és függetlenség elvét. A Védjegyhivatal ugyanis ahelyett, hogy önálló módon értékelte volna, hogy a Winnetou megjelölés a szóban forgó áruk és szolgáltatások vonatkozásában leíró jelleggel rendelkezik-e, kötelező értéket tulajdonított a német bíróságok határozatainak, amelyek értelmében e kifejezés leíró jellegű, következésképpen nem állhat védjegyként oltalom alatt.

A Védjegyhivatal nem fejtette ki elégséges módon azokat az okokat, amelyek folytán a Winnetou megjelölést, túl azon a konkrét jelentésén, hogy egy kitalált személyt idéz fel, az érintett közönség akként észleli, hogy általánosabb jelleggel az „indián” és az „indián törzsfőnök” fogalmakra utal.

A Védjegyhivatal szerint a Winnetou megjelölés azt írja le, hogy a film- vagy regényhőshöz kötődő árukról van-e szó, amelyekről a fogyasztó azt feltételezi, hogy egyszerűen „winnetous” reklámtermékek, és nem következtet belőlük azok származására. A törvényszék szerint azonban hiányzik ezen áruk „természetének és jellemzőinek a kifejezett elemzése”.

A vita eldöntéséhez a L'art pour l'art Társulat örökzöldjét hívnánk segítségül, döntse el ön is, hogy mi jut eszébe Winnetouról:

HVG Pártoló Tagság program

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!