szerző:
MTI

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal szerint itthon nem kell tartani a román juhsajttól, amely miatt európai riasztást adtak ki pénteken.

A riasztást az Európai Bizottság adta ki, mert fennáll a veszélye, hogy E.coli baktériummal fertőzött az olasz, német, francia és román piacon forgalmazott román juhsajt. Ezután a román állategészségügyi hatóság bejelentette, hogy elrendelte 20 tonna Arges megyei Bradet tejtermék visszavonását a román piacról.

A Nébih jelenlegi ismeretei szerint Belgiumba, Németországba, Spanyolországba, Franciaországba és Olaszországba szállítottak a termékekből, ugyanakkor az érintett országok köre még bővülhet.

A hivatal az eset teljes kivizsgálásának lezárásáig, elővigyázatosságból, a gyártó, az SC Bradet SRL termékeinek fogyasztását nem javasolja. Ha a visszahívásban Magyarország is érintetté válik, a hivatal haladéktalanul tájékoztatja a magyar vásárlókat – ígérik.

Pénteken a román média közölte, hogy olasz kezdeményezésre európai élelmiszerbiztonsági riasztást adtak ki a Romániából származó juhsajtra, miután az olasz hatóságok arra a következtetésre jutottak, hogy egy Firenzében dolgozó román vendégmunkás kórházba került kislánya Romániából importált juhsajt fogyasztása miatt kapott E.coli baktériumfertőzést.

A Nébih tájékoztatása szerint az E.coli baktériumtól történő megbetegedés forrása leggyakrabban nyers, vagy nem kellő mértékben hőkezelt, esetleg már a hőkezelés után szennyeződött tej, tejtermék és hús, illetve trágyával szennyeződött nyers zöldség, gyümölcs, csíráztatott mag lehet. Jellemzően emberi mulasztás, a higiéniai előírások be nem tartása esetén fordul elő.

HVG Pártoló Tagság program

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!