szerző:
hvg.hu

A Magyar Honvédség közmunkásoknak kínál álláslehetőséget, mert a szervezet elmondása szerint nyitottak mindazok felé, akik elkötelezettek a haza védelme iránt.

Összesen négyszáz közmunkásból lehet hivatásos katona a Blikk információi szerint. A lap úgy tudja, a közmunkások önkéntes alapon jelentkezhetnek, például a honvédség toborzóirodáiban is. A jelentkezés azonban nem jelent automatikusan egyenruhát, mert például a fizikai alkalmasság mellett a jelentkezők egészségének is kifogástalannak kell lennie, nem is beszélve a pszichológiai tesztekről, amelyeken szintén könnyű elbukni.

©

A honvédség mindenesetre úgy fogalmazott, hogy nyitnak „mindenki felé, aki elkötelezett a haza védelme iránt”.

Ahogy korábban is írtuk, egy nyolc órában dolgozó közmunkás idén kicsit több mint nettó 51 ezer forintot keres, szakképzettként pedig körülbelül nettó 66 ezer forintot visz haza.

Egy szerződéses katona legkevesebb valamivel bruttó 166 ezer forint felett kereshet. Ezt persze feltornázhatja, ráadásul különböző pótlékok is járnak neki, így akár több mint kétszer annyit kaphat, mintha árokásással vagy kerítésépítéssel foglalkozna közmunkásként napi nyolc órában. De azzal is lehet duzzasztani a fizetést, ha külföldi misszióra jelentkezik valaki.

A Honvédelmi Minisztérium a Blikknek elmondta, hogy a frissen belépőknek már az alapkiképzéstől jár az illetmény.

HVG Pártoló Tagság program

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!