szerző:
MTI

Duplájára tervezk emelni a szegedi Cserepes sori piaci bódék bérleti díját és az asztalpénzt.

Tüntetést szerveznek a szegedi, Cserepes sori piac árusai a helyi városháza elé, mert a tervek szerint áprilistól duplájára emelik a bódék bérleti díját és az asztalpénzt, valamint a parkolást is fizetőssé tennék a kereskedőknek - írja a Magyar Idők.

A lap információja szerint a díjemelések ellen az árusok először csak egymás között gyűjtöttek aláírásokat, de már a vásárlók is csatlakozhatnak a kezdeményezéshez. Egy nap alatt több száz aláírás gyűlt össze, a tiltakozó ívet a városháza előtti megmozduláson kívánják átadni Szeged MSZP-s vezetésének.

Ezzel akarják Botka László polgármestert és munkatársait meghátrálásra kényszeríteni az ügyben.

A piac vezetése korábban közleményben azzal indokolta a döntést, hogy az új díjszabás tesz majd egyenlőséget a kereskedők között. Azt írták, hogy az elmúlt huszonöt évben a bérleti díjakban nem számolták fel az áfát, így a "díjemelés jelentős része a jogszabályok által kötelezően előírt áfa bevezetéséből ered, amely a kereskedőknek nem lesz többletkiadás, hiszen azt visszaigényelhetik".

A Fidesz helyi vezetője, Nógrádi Tibor hangsúlyozta, hogy a bérleti díj beszedése 2005 óta tárgyi és alanyi áfa-mentes tevékenység. Emiatt szerinte nem is kellett általános forgalmi adót szedni.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!