szerző:
hvg.hu

Nagy részük alig keres többet a minimálbérnél, több más áruházláncnál is 10 százalék feletti mértékben növelték a dolgozói fizetéseket.

Jó pár hete már, hogy felröppent, a Tescónál is komoly bérfejlesztési igénnyel álltak elő a dolgozók, illetve a szakszervezet. Mostanáig azonban nem történt semmi.

A legtöbb dolgozót a hazai élelmiszerláncok közül a Tesco foglalkoztatja, Győr-Moson és Komárom-Esztergom megyében kétezret. Közülük a legtöbben a minimálbér környékén keresnek, ők a kisalfold.hu cikke szerint 75-85 ezer forintot visznek haza havonta. A cég július 1-jétől szokta változtatni a béreket, de az év eleji minimálbér-emelés kis torlódást okozott a dolgozói és vezetői bérek között.

Több másik áruházlánc is 10 százaléknál is nagyobb mértékben emelte a dolgozók fizetését (például a Kika - de volt is honnan nagy emelni). Hasonlóan jelentős fizetésemelésért harcolnak a Tescónál is. „Meggyőződésünk, hogy a gondokat kezelhetővé tenné a Tescónál egy hároméves bérstratégia, ami a munkavállalók pénzét harminc-negyven százalékkal megemelné. Elmondtuk, hogy az idei bérnövelésnek két számjegyűnek kell lennie. Tavaly a Tesco jelentős költségeket takarított meg a vasárnapi boltzárral és az éjszakai műszak megszüntetésével, miközben forgalma nem csökkent" – hangsúlyozta a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezetének elnöke, és elmondta, a cégtől elhangzott az ígéret:  jelentős bérfejlesztésre készül. A dolgozók elégedetlenek, sürgetik a mihamarabbi bérfejlesztést – ezt a KASZ területi képviselője tette már hozzá. (Pár hete azt is belengették, hogy akár sztrájkba is léphetnek a Tescónál.)

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!