szerző:
MTI

Egy amerikai szállodalánc Kubában nyit hotelt, ott, ahol az összes szálloda amúgy állami tulajdonban van.

Az amerikai Starwood Hotels & Resorts Worldwide szállodalánc több millió dolláros befektetéssel három hotelt újít fel és működtet majd Kubában, amire 1959-es szocialista forradalom óta nem volt példa.

A Barack Obama amerikai elnök vasárnap este kezdődő látogatása előtt egy nappal megkötött megállapodás értelmében a Starwood több millió dollárt fektet a szállodák felújításába és az új márkák kialakításába, hogy azok elérjék a cég által elvárt színvonalat. Mivel az összes kubai szálloda állami tulajdonban van, az amerikai szállodaláncnak a kubai kormánnyal közvetlenül kellett tető alá hozni a megállapodást. Ehhez szükség volt amerikai oldalról arra, hogy a szállodalánc megkapja az amerikai pénzügyminisztérium különleges engedélyét.

A megállapodással a Starwood lett az első amerikai nagyvállalat az 1959-es kubai forradalom óta, amely ekkora összeget invesztál a szigetországba. A kubai forradalom győzelme után Fidel Castro gyorsan államosította a turizmust és hónapokig a Habana Hilton hotelben rendezte be az új kormány főhadiszállását.

Jorge Giannattasio, a Starwood latin-amerikai térségért felelős igazgatója elmondta: az év végéig felújítják és újranyitják a Quinta Avenida, a Santa Isabel és az Inglaterra hoteleket, új alkalmazottakat vesznek fel és tanítanak be.

A két ország közötti idegenforgalom 2014 decemberében kezdődött közeledése óta fellendülőben van, tavaly 77 százalékkal, 161 ezerre nőtt a szigetországba látogató amerikai turisták száma. A nemzetközi turistáké 17 százalékkal, 3,5 millióra nőtt.

És az Airbnb sem maradhat le

A Starwood hotellánc azonban nem biztos, hogy amerikai kézen marad, mivel a kínai Anbang Insurance Group 13 milliárd dolláros készpénzes vételi ajánlatot tett rá, amely 15 százalékkal haladja meg az amerikai Marriott korábbi ajánlatát. A Marriottnak március 28-ig van lehetősége ellenajánlatot tenni.

Az Obama kormányzat kibővítette az Airbnb közösségi szállásmegosztó portál engedélyét is magánszállások kiközvetítésére Kubában. Az Airbnb már 2014-ben megjelent szolgáltatásával a szigetországban, de a kereskedelmi embargó miatt az amerikai turisták eddig csak korlátozottan tudtak élni a szállásfoglalás lehetőségével. A mostani kormányzati döntés nyomán sokszorosára nőhet az Airbnb kubai felhasználóinak száma, csak tavaly 4000 szállást töltöttek fel a honlapra Kubában.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!