szerző:
hvg.hu

Lepipáljuk a cseheket, lengyelek, kínaiakat is. Alig vagyunk pénzügyileg sérülékenyek.

Rövid időn belül három bank elemzői, közgazdászai is arra az eredményre jutottak, hogy a feltörekvő piacok közül Magyarország az egyik legkevésbé sérülékeny, illetve e téren az egyik legnagyobb javulással büszkélkedhet a 2008-as válság óta.

A Portfolio összeállítása felidézi a legutóbbi elemzést készítő Capital Economics tanulmányát, mely szerint komoly gondok vannak a dél-amerikai térségben a régóta alacsony olajár miatt. A legsérülékenyebb feltörekvő országnak Venezuela számít, aztán Kína, Argentína, Ukrajna, Kolumbia.

A tízpontos skálán Magyarország 2,3 pontot szerzett. Ennél alacsonyabb pontszámmal, vagyis kisebb sérülékenységi mutatóval csak Mexikó rendelkezik (1,7 pont), Malajzia pedig szintén 2,3 pontot kapott. A régiós versenytársainkat is lepipáljuk, a csehek 2,7, a lengyelek 3, a románok 3,7 „sérülékenységi pontot” értek el.

Pár hete egy a Morgan Stanley elemzői jutottak arra a következtetésre, hogy Magyarország összetett sérülékenységi mutatója javult a legnagyobb mértékben a 2008-as állapotokhoz képest és a kilátások is jók. Augusztusban pedig az ING Bank elemzői vontak mérleget, szerintük a feltörekvő piacokon a forint az egyik legkevésbé sérülékeny deviza.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!