szerző:
hvg.hu

Az olajárzuhanás a magyar olajcégnek is betett.

Csaknem 300 milliárd forintnyi – rekordméretű – veszteséget szenvedett el tavaly a Mol, az olajtársaság most mégis 55 milliárd forintnyi osztalékot fizethet a tulajdonosoknak. A társaság igazgatósága erre tett javaslatot.

A jókora veszteség azonban nem az alapműködés miatt állt elő, hanem – mint arra a Mol, és a Népszabadság által megkérdezett részvényelemző is felhívta a figyelmet – az olajárzuhanás okozta eszközérték-csökkenés miatt, ami nem jár valós pénzmozgással. „A tevékenység tényleges eredményét bemutató úgynevezett ­EBITDA ugyanakkor több mint hatszázmilliárd forintra rúgott. A cégnek emellett közel kétszázmilliárd forint szabad készpénz áll rendelkezésére, az eltelt évek során pedig mintegy 1400 milliárd forint nyereséget halmoztak fel. Most voltaképp ebből állják az osztalékot” – írja a Nol.hu.

Mivel a magyar állam közel 25 százalékos tulajdonos a Molban, ezért 13,5 milliárd forintot kap.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!