szerző:
hvg.hu

A rozsos és szezámmagos extrudált kenyerekkel volt gond. A visszahívott termékek egyszeri, vagy rövid időszakon keresztül történő fogyasztása azonban nem okoz betegséget.

Az Aldi visszahívta a 250 grammos kiszerelésű rozsos és szezámos extrudált kenyér egyik sorozatát, mivel a termék „Ochratoxin A” penészgombatoxinnal szennyezett – közölte a hétvégén a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih).

A Nébih tájékoztatása szerint az ochratoxinok egyes penészgombák által termelt méreganyagok, melyek közül az ochratoxin A a legjelentősebb, mely erősen toxikus anyag. Fő támadási pontja a vese, azonban májat, idegrendszert, immunrendszert és a reproduktív szerveket károsító hatását is igazolták. Állatkísérletek bizonyították azt is, hogy rákkeltő anyag.

"Bár az élelmiszerek előállítása során folyamatosan törekednek arra, hogy csökkentsék az ochratoxinok szintjét, bizonyos mértékű jelenlétük elkerülhetetlen, ezért határértékkel szabályozzák eltűrhető mértékű előfordulásukat. A toxinok ártalmas hatása mindig a szervezetbe összesen bekerülő mennyiség függvénye. Azaz megbetegedéstől csak akkor kell tartani, ha valaki hosszú időn keresztül, rendszeresen fogyaszt határértéket meghaladó ochratoxintartalmú élelmiszereket" – áll a Nébih tájékoztatásában. A szóban forgó kenyerek egyszeri vagy rövid időszakon keresztül történő fogyasztásától egészségártalom azonban nem valószínűsíthető.