szerző:
Magyar Nemzet / hvg.hu

Tovább gyűrűzik a vita az édességről, most épp Erdélyben szólaltak fel a román mezőgazdasági miniszter ötlete ellen.

Albert Zoltán, a Nemzetközi Kürtőskalács Szaktestület (NKSZ) ügyvivője a lapnak nyilatkozva emlékeztetett arra, hogy az édesség receptje Dániel Istvánné Gróf Mikes Mária 1784-es erdélyi szakácskönyvében bukkant fel először, nem pedig – mint Achim Irimescu miniszter állította – egy román asszony alkotásaként – olvasható a hétfői Magyar Nemzetben. A lapnak megszólaló székelyföldi illetékesek szerint a kürtőskalács Magyarország területéről származik (amelyre még a románok sem találtak ki más elnevezést, a magyart használják), ezért nincs szükség az édesség eredetének újraírására.

©

A szakember azért sem lenne szerencsés Irimescu ötlete, mert ebben az esetben csak az Európai Unió által jóváhagyott területen, azaz Erdélyben vagy Székelyföldön készülhetne az édesség, máshol aligha.

Az NKSZ szerint ez fölösleges akadályt jelentene, a szaktestület ezért azt szeretné, hogy az eredeti receptúrát betartva mindenki készíthessen kürtőskalácsot – közölte Albert Zoltán.

Korábban már beszámoltunk róla, hogy Magyarország kérelmet nyújt be az EU-nak, hogy a népszerű édességet nyilvánítsák ún. hagyományos, különleges termékké, mégpedig székely-magyar termékké.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!