szerző:
MTI

A román miniszterelnök szerint téves riasztást adtak az olasz hatóságok a román juhsajtra. Ami tényleg gyanús, az ugyanis tehéntejből készült.

Téves és túlságosan általános élelmiszer-biztonsági riasztást adtak ki az olasz hatóságok a román juhsajtra egyetlen gyártó tehéntejből készült terméke helyett – közölte hétfőn Dacian Ciolos román miniszterelnök. A kormányfő sürgős tisztázást kért az Európai Bizottságtól a pénteken kiadott riasztás ügyében. Az uniós figyelmeztetés ugyanis úgy értelmezhető, hogy minden Romániából származó juhsajt fertőzésveszélyes. A riasztás az olasz hatóságoktól származik, amelyek arra a következtetésre jutottak, hogy egy Firenzében dolgozó román vendégmunkás kórházba került kislánya Romániából importált juhsajt fogyasztása miatt kapott E.coli-baktériumfertőzést.
©
Ciolos szerint ezzel szemben valójában kizárólag az Arges megyei SC. Bradet Srl termékei váltak gyanússá, ráadásul az olaszországi esetnél megvizsgált termék nem juhtejből, hanem tehéntejből készült. "Nem tudom elfogadni az ilyen tévedéseket, amelyek az egész román élelmiszeriparra kihatnak" – jelentette ki Ciolos, és utalt arra, hogy pontosan ismeri az uniós élelmiszer-biztonsági mechanizmusokat, hiszen korábban mezőgazdasági biztos volt Brüsszelben.
A román állategészségügyi hatóság múlt héten elrendelte 20 tonna Bradet tejtermék visszavonását a román piacról. A cég spanyol és olasz piacon lévő másfél tonnányi tejtermékét is visszavonták az üzletekből. Az Európai Bizottság által kiadott pénteki riasztás szerint fennáll a veszélye, hogy E.coli-baktériummal fertőzött az olasz, német, francia és hazai piacon forgalmazott román juhsajt is. Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) az MTI érdeklődésére pénteken azt közölte: Magyarországra nem szállítottak a román juhsajtból.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!